Άμεσα ξεκινά ξανά η παραγωγική διαδικασία στη Sunlight – Η πυρκαγιά “τσουρούφλισε”...

Άμεσα ξεκινά ξανά η παραγωγική διαδικασία στη Sunlight – Η πυρκαγιά “τσουρούφλισε” τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου

536
SHARE

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η επαναλειτουργία του τμήματος παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων της Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ και τον Οκτώβριο η επαναλειτουργία του τμήματος βιομηχανικών μπαταριών. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και η λειτουργική κερδοφορία της, όπως ήταν φυσικό επηρεάστηκαν καθοδικά από την πυρκαγιά στο τμήμα βιομηχανικών μπαταριών του εργοστασίου της Ξάνθης και η εταιρεία εργάζεται για την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Ήδη τον Σεπτέμβριο επανεκκινεί η παραγωγική διαδικασία και η σταδιακή τροφοδοσία των αγορών στις οποίες η Sunlight κατέχει σημαντικά μερίδια, με στόχο να φτάσει στο 100% της παραγωγικής δυναμικότητας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ειδικότερα, η μονάδα των βιομηχανικών μπαταριών που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Sunlight, αναμένεται να ξεκινήσει με το 30% της δυναμικότητας, που σταδιακά θα ανέλθει σε 50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με προοπτική εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της Ξάνθης.  Η εταιρεία είναι ασφαλισμένη από consortium ασφαλιστικών εταιρειών, με συνολική κάλυψη που υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ

Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά για τον όμιλο της Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, σε όρους παραγωγής, πωλήσεων και οργανικής κερδοφορίας. Το πρώτο τετράμηνο, οι πωλήσεις σημείωσαν ρυθμό αύξησης άνω του 20% ακολουθώντας την ανοδική τάση της διεθνούς αγοράς βιομηχανικών μπαταριών, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς. Η θετική πορεία του Ομίλου διακόπηκε από το περιστατικό της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 1η Μαΐου στο τμήμα βιομηχανικών μπαταριών του εργοστασίου της Ξάνθης και επηρέασε την παραγωγική και εμπορική του δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 76 εκατ. ευρώ, έναντι 95,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο δε κύκλος εργασιών της Εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 89,6 εκατ.ευρώ, έναντι 109,2 εκατ. ευρώ το 2017. Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων κι αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο Ομίλου, ανήλθαν στα -27,2 εκατ. ευρώ (-26,7 εκατ. ευρώ, η Εταιρεία), έναντι 13 εκατ. και 12,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα  το 2017, απόρροια τόσο της απομείωσης στοιχείων του Ενεργητικού, όσο και της λειτουργικής αδράνειας των δύο τελευταίων μηνών του τρέχοντος εξαμήνου. Ωστόσο το προσαρμοσμένο EBITDA, εξαιρουμένης δηλαδή της ζημίας από την πυρκαγιά ανήλθε σε 6,8 εκατ.  ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ, Βασίλης Μπίλλης, δήλωσε : “Με την αμέριστη στήριξη των ανθρώπων μας, των συνεργατών, των πελατών μας και των ομολογιούχων και παρά τις δυσκολίες της περιόδου που προηγήθηκε όλοι εμείς στη SUNLIGHT προσδοκούμε να ξαναχτίσουμε το εργοστάσιο, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές (best practices), που θα μας βοηθήσουν να επανακτήσουμε την ηγετική μας θέση και να διευρύνουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές της βιομηχανικής μπαταρίας. Κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση”.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία είναι αισιόδοξη σχετικά με τις ευκαιρίες που διαβλέπει στις αγορές που δραστηριοποιείται. Τα fundamentals των αγορών μπαταρίας κίνησης και εφεδρικής ισχύος, είναι υγιή, δεδομένου ότι η τάση σε πολλές ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου (ΕΕ, Β. Αμερική και Ανατολική Ασία) είναι η προώθηση των «καθαρών» πηγών ενέργειας και η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση αυτής.

 

LEAVE A REPLY