Άμεση προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα ζητήματα της γλώσσας και...

Άμεση προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας των κατοίκων της πΓΔΜ, ζητά κορυφαίος διπλωμάτης

937
SHARE

Μπορεί η κυβέρνηση Ζάεφ, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, να προχώρησε σε αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ωστόσο η εξαίρεση του άρθρου 36 από το νέο πλαίσιο, προκαλεί αντιδράσεις.

Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώτος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Σκόπια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και σήμερα,πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

«Στην τροπολογία 33 που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ παραμένει ο όρος ‘Μακεδονία’ για τη γειτονική χώρα, γεγονός το οποίο θα πρέπει να εξετάσει η ελληνική κυβέρνηση, διότι αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο», τόνισε ο κ. Μαλλιάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις νεότερες εξελίξεις στη Συμφωνία των Πρεσπών που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Επιπλέον, ο έμπειρος διπλωμάτης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει άμεσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας των κατοίκων της γειτονικής χώρας.

«Παρά την συνταγματική αναθεώρηση, οι δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας δεν μας διασφαλίζουν ότι θα εκλείψουν τα ζιζάνια του παρελθόντος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλλιάς.  

LEAVE A REPLY