Thursday , 25 April 2024

«Άνοιξε» ο διαγωνισμός για το νέο κτίριο της ΕΥΑΘ στην Εγνατία, προϋπολογισμού 5 εκατ.ευρώ

«Άνοιξε» ο διαγωνισμός για το έργο ανακατασκευής του κτιρίου διοίκησης της ΕΥΑΘ στην Εγνατία εντός των αυστηρών χρονικών πλαισίων που έχει θέσει η νέα διοίκηση για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. Το αναβαθμισμένο ενεργειακά και περιβαλλοντικά κτίριο, προϋπολογισμού 5 εκατ.ευρώ, υπολογίζεται να παραδοθεί στις αρχές του 2023. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για μίσθωση νέου ακινήτου, που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας κατά το διάστημα των εργασιών στην Εγνατία.

Η δημοπράτηση του έργου για την αναβάθμιση του κτιρίου επί της Εγνατίας 127 (γίνεται με σύστημα προσφοράς το οποίο περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή, με καταληκτική ημερομηνία τη 10η Φεβρουαρίου 2021) αναμένεται να αποδώσει ένα κτίριο-πρότυπο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με υψηλές ενεργειακές – περιβαλλοντικές επιδόσεις και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, αναβαθμίζοντας αισθητικά τη νευραλγική περιοχή ανάμεσα στο campus του ΑΠΘ, τη ΔΕΘ και την Καμάρα. Θα είναι ένα κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ενεργειακή κλάση Α+), θα διαθέτει φωτισμούς LED, διευκολύνσεις για ΑμΕΑ, αίθουσα εκδηλώσεων, σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου και θα φιλοξενεί περί τους 100 εργαζόμενους. Εξωτερικά, ο φλοιός του κτιρίου θα «υπενθυμίζει» την αρχική κατασκευή του ’70 και θα συνδυάζει αμμοβολισμένους υαλοπίνακες με ημιδιαφανείς γυάλινες κινητές περσίδες, που θα εξασφαλίζουν άπλετο φως και παράλληλα ηλιοπροστασία. Ο γυάλινος «κορμός» του νέου κτιρίου θα είναι συμβατός με τα περιγράμματα των διπλανών πολυκατοικιών, σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το έργο της αναβάθμισης έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

«Το κλείσιμο του 2020 μας βρίσκει απολύτως συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του επενδυτικού μας προγράμματος, παρά τη δυσμενή συγκυρία. Προχωράμε όπως ακριβώς σχεδιάσαμε: καταλήγουμε σε νέο κτίριο για προσωρινή μετεγκατάσταση κι ετοιμάζουμε το ‘λίφτινγκ’ του παλιού κτιρίου του άλλοτε ΟΥΘ, ένα έργο που οφείλουμε στους εργαζόμενους αλλά και στους Θεσσαλονικείς. Θέλουμε να παραδώσουμε ένα κτίριο-μοντέλο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο εξωστρέφειας και ανάπτυξης, που τόσο έχουμε ανάγκη ως πολίτες αυτήν την περίοδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα οριστικοποιηθεί η μίσθωση νέου ακινήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου και θα μεταστεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΑΘ για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες αναβάθμισης του κτιρίου στην Εγνατία. Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκεται στο στάδιο του ανοίγματος των προσφορών. Τα καταστήματα για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών στην Αγγελάκη και το Βαρδάρι θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Το εμβληματικό κτίριο γραφείων της ΕΥΑΘ στην Εγνατία ανεγέρθηκε από τον τότε Οργανισμό Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) το διάστημα 1970-1972 σε ένα οικόπεδο 250 τ.μ. Αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και οκτώ ορόφους (2.500 τ.μ., συνολικό εμβαδό), συντηρήθηκε τελευταία φορά το 1986 και, χωρίς να πληροί τους σύγχρονους ενεργειακούς και αντισεισμικούς κανονισμούς, δε διαθέτει πρόσβαση σε ΑμΕΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *