Thursday , 25 April 2024

«Άρωμα» πρόωρων εκλογών μετά τα συνέδρια  

Του Γ. Κατσιάνη

Τις προάλλες, εταιρεία δημοσκοπήσεων διενεργούσε έρευνα κοινής γνώμης για λογαριασμό ευρωβουλευτή που θέλει να είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη διοχετεύουν πληροφορίες για την δράση τους, σε χαλαρό ύφος ενώ πολιτευτές πληθαίνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, δηλώνοντας «παρών» στην επόμενη εκλογική μάχη.

Αν αυτά δεν αποτελούν στοιχεία μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, τότε ποια;

Προφανώς, οι μηχανισμοί των κομμάτων έχουν θέσει και πάλι σε ενεργοποίηση τα στελέχη τους ενόψει των επικείμενων εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Βέβαια, θα μου πείτε η κινητικότητα αυτή οφείλεται στις συνεδριακές διεργασίες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σίγουρα έτσι είναι αν και οι συνεδριακές ζυμώσεις αποτελούν ουσιαστικά την προετοιμασία για μια εκλογική «μάχη», όποτε και αν διεξαχθεί αυτή.  

Είτε «στο τέλος της θητείας» που επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, είτε τον Σεπτέμβριο του 2022 που αναφέρουν όσοι επικαλούνται το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Προσωπικά, θεωρώ ότι η διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή, καθώς το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει τον επόμενο χειμώνα η κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι μέχρι σήμερα.

Ο λόγος είναι ο εφιάλτης της ακρίβειας, ο οποίος θα αλλοιώσει όλες τις θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, φθείροντας ακόμα περισσότερο την εικόνα της και αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την συνοχή της.

Επιπλέον, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την παραγωγή ουσιαστικού, κυβερνητικού έργου καθώς όλες οι επιλογές που γίνονται φέρουν τον χαρακτήρα της εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Συνεπώς, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *