Έναρξη εργασιών κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Σερρών

Έναρξη εργασιών κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Σερρών

474
SHARE
Enarksi ergasion kataskevis monadas epeksergasias aporrimmaton Serron

H σύμβαση σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες που υπεγράφη στις 13/6/2017αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών.Η σύμβαση υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε  36,2 εκατ. ευρώ και στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης η ανάδοχος συμμετέχει με 9,2 εκατ. ευρώ, η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι 15,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ 2014-2020, για την υλοποίηση της μονάδας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 15,2 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”. Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Η ανάδοχος Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπούπου θα υλοποιήσει τη σύμπραξη αποτελείται από τις εταιρείες Intrakat (INTPAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ETAIPEIA ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ), με ποσοστό συμμετοχής 40%), Archirodon (ARCHIRODON GROUP NV, 40%) καιEnvitec (ENVITEC Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, 20%).

 

Μέχρι σήμερα στο Νομό Σερρών λειτουργούν μόνο Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), από τα οποία ανακτώνται τα ανακυκλώσιμα υλικά του συστήματος συλλογής των μπλε κάδων. Ωστόσο για το ρεύμα των σύμμεικτων απορριμμάτων του συστήματος συλλογής του πράσινου κάδου, δεν υπάρχει έως σήμερα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων για την επεξεργασία και αξιοποίησή τους. Το σύνολο των απορριμμάτων αυτού του τύπου οδηγούνταν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), όπου καταλήγουν, κατ’ εκτίμηση, περίπου 55.000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Η νέα εγκατάσταση θα κατασκευαστεί σε άμεση γειτνίαση με τον ΧΥΤΑ των Σερρών, σε οδική απόσταση 22Κm  από την πόλη των Σερρών, με κατεύθυνση Βορειοδυτικά.

 

 

LEAVE A REPLY