Του Γ.Κατσιάνη
Έντονο προβληματισμό σε χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου (υποβρύχια, ΟΥΚ, πτητικά μέσα, καταδρομείς, κ.ά.) προκαλεί η διατήρηση του “κόφτη” στην αναγνώριση των διπλών εξαμήνων.
Ειδικότερα, όσοι στρατιωτικοί κατατάσσονταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, μπορούσαν να αναγνωρίσουν ως 15 έτη (30 εξάμηνα) προϋπηρεσίας για να συνταξιοδοτηθούν.
Αυτό σήμαινε ότι ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούσε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου μπορούσε να βγει στη σύνταξη με 25 χρόνια προϋπηρεσίας.
Ωστόσο, με το άρθρο 40, παρ. 6 του ν. 3996/2011, όσοι κατατάσσονται μετά την 1/1/2011 μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο 7 έτη (14 εξάμηνα) προϋπηρεσίας, τα οποία ωστόσο δεν προσμετρούνται για την επίτευξη των απαιτούμενων 40 συντάξιμων ετών για πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά μόνο για αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.
“Το υφιστάμενο πλαίσιο δημιουργεί συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης για όσους υπηρετούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές θέσεις και αποτρέπει τη συνταξιοδότησή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ελλείψει διορθωτικών μέτρων, ενδέχεται να παρατηρηθεί κύμα πρόωρων παραιτήσεων από εξειδικευμένο προσωπικό, πλήττοντας την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων”, τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του Συντονιστικού Συμβουλίου Συλλόγων Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) Ενόπλων Δυνάμεων προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας.
Επιπλέον, το Συντονιστικό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς της αναγνώρισης των διπλών (ως 30) εξαμήνων για όσους υπηρετούν σε θέσεις υψηλού κινδύνου και να προσμετρώνται για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων συντάξιμων 40 ετών καθώς και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας για ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών.