Ένσταση του Δήμου Ζαγορίου για την προτεινόμενη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου...

Ένσταση του Δήμου Ζαγορίου για την προτεινόμενη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου “IGI Poseidon”

1228
SHARE

Αλλαγή της χάραξης του ελληνοϊταλικού αγωγού Φυσικού Αερίου IGI Poseidon ζητά ο Δήμος Ζαγορίου Ιωαννίνων, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη.

H Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το χερσαίο τμήμα του αγωγού, μήκους 760 χλμ., ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Κήπους του Έβρου προς τα παράλια της Ιταλίας μέσω Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, έχει ολοκληρωθεί, έχει κατατεθεί  προς έγκριση στο υπουργείο Ενέργειας και σύντομα πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα διασχίσει τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης για τη ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ζαγορίου, Βασίλης Σπύρου, με επιστολή του στον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη ενημερώνει για τους λόγους που οδήγησαν στην  ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της προτεινόμενης χάραξης στο Ζαγόρι. Όπως επισημαίνει, ο Δήμος Ζαγορίου τάσσεται μεν  υπέρ της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου και  της σύνδεσης της περιοχής με το δίκτυο, αλλά παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που η ανάδοχος εταιρεία, η οποία ζήτησε την γνώμη του Δήμου, δεν έλαβε υπόψη στην σύνταξη της ΜΠΕ την αντίδρασή του και την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου να διέλθει ο αγωγός κατά μήκος της Εγνατίας οδού (παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων-Μετσόβου) δεν θα συναινέσει στην προτεινόμενη χάραξη, η οποία σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, θα επηρεάσει αρνητικά το Ανατολικό Ζαγόρι, το φυσικό περιβάλλον, οικισμούς, σημαντικά μνημεία ή τα ιερά δάση της περιοχής  και τις ασχολίες των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή ο δήμαρχος Ζαγορίου επισημαίνει ότι σύμφωνα με την προτεινόμενη από τους επενδυτές χάραξη, ο αγωγός θα διέρχεται από μία περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της περιφερειακής Ζώνης του, μέσα από τους οριοθετημένους οικισμούς Μηλιωτάδων, Ποταμιάς και Αμπέλου (Τσίπιανης) και πολύ κοντά στους οικισμούς Γρεβενιτίου και Τριστένου, καθώς και σε πολύ κοντινή απόσταση από τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια Τσίπιανης και Καμπέρ Αγά, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία, αλλά και από τις λίγες πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής, στους Μηλιωτάδες και την Ποταμιά. Επιπρόσθετα, επισημαίνει πως προβλέπεται η διέλευση του αγωγού από τα χαρακτηρισμένα ως ιερά δάση του Ανατολικού Ζαγορίου, τα οποία εντάσσονται από το 2014 στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

 

LEAVE A REPLY