Έξοδος από τα μνημόνια στα… χαρτιά με λιτότητα διαρκείας και χωρίς κούρεμα...

Έξοδος από τα μνημόνια στα… χαρτιά με λιτότητα διαρκείας και χωρίς κούρεμα χρέους

971
SHARE

Την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια μετά τη μακρά περίοδο των οκτώ χρόνων σηματοδοτεί, στα… χαρτιά, η απόφαση του Eurogroup η οποία ελήφθη σε μια ακόμη συνεδρίαση-θρίλερ. Η χώρα, βέβαια, παραμένει έως και το 2022 υπό τον διαρκή έλεγχο των δανειστών της (Ευρώπη και ΔΝΤ) οι οποίοι θα την περνούν από «κόσκινο» κάθε τρεις μήνες για να διαπιστώνουν αν τηρούνται οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν ορίζοντα 42 (!) χρόνων.

Το «κούρεμα» του χρέους δεν ήρθε, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι νέες περικοπές και επιβαρύνσεις που έρχονται για εκατομμύρια πολιτών. Άλλωστε η συμφωνία προβλέπει υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% για το επόμενο διάστημα ως το 2022 και από εκεί και ύστερα δέσμευση για πλεονάσματα 2,2% για το διάστημα ως το… 2060! Τα υψηλά πλεονάσματα θα προκύψουν, μεταξύ άλλων, από τη μείωση των συντάξεων (σ.σ. οι συνταξιούχοι θα χάσουν από μια ως και τρεις συντάξεις), από τη μείωση του αφορολόγητου (σ.σ. αυτό θα χαθεί τουλάχιστον ένας βασικός μισθός) για όλους τους μισθωτούς τους συνταξιούχους και τους αγρότες, από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και όχι μόνο και από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ αυξάνονται οι πλειστηριασμοί με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Στην απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνεται η δεκαετής επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, με δεκαετή περίοδο χάριτος στην πληρωμή της πρώτης δόσης το 2033 αντί του 2023. Επίσης, εγκρίθηκε η τελευταία δόση που φτάνει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 24,1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.
Παράλληλα θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών κρατών από τα ελληνικά ομόλογα

Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα ολοκληρώνει το μνημόνιο και θα συμπληρώσει τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αλλά στέκονται πλέον στα πόδια τους, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup υπογραμμίζοντας πως η χώρα εκπλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα και επιτυχημένα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της. «Δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα στη χώρα καθώς πέτυχε να καλύψει 450 μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμα περισσότερες αν υπολογίσουμε τα προηγούμενα μνημόνια», τόνισε ο Σεντένο ο οποίος πάντως παραδέχτηκε ότι χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι στο τέλος του προγράμματος έρχονται για την Ελλάδα νέες ευθύνες…

LEAVE A REPLY