Έργα αντί υποσχέσεων ζητά το ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό

Έργα αντί υποσχέσεων ζητά το ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό

436
SHARE
Έργα αντί υποσχέσεων ζητά το ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό

Την ανάγκη να ξεπεραστούν οι ιδεολογικές αγκυλώσεις, τα πολιτικά ψευτοδιλήμματα, που συχνά είναι εκτός τόπου και χρόνου και παράλληλα να υλοποιηθούν αναπτυξιακές πολιτικές αντί για εξαγγελίες που διαψεύδονται, επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με υπόμνημα, που επέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη έλευσή του στη Θεσσαλονίκη.

«H Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Ο δρόμος αυτός είναι στρωμένος με αγκάθια. Η ύφεση, οι υψηλότεροι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας, δημιουργούν συνεχώς νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά. Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ενδεικτικός της κατάστασης είναι ο βαρύς φόρος, που πληρώνει στο βωμό της κρίσης, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δη η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης. Σε διάστημα οκτώ ετών, μετρά 14.180 λουκέτα, την ώρα που στο δυναμικό του βιοτεχνικού επιχειρείν, προστέθηκαν μόλις 5.527 νέες επιχειρήσεις» αναφέρεται στο υπόμνημα του επιμελητηρίου.

«Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία. Ένας τέτοιος εθνικός στόχος δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση. Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε» υπογραμμίζει το ΒΕΘ.

Το ΒΕΘ, μεταξύ άλλων, ζητά μείωση φορολογικών συντελεστών, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, βιώσιμο ασφαλιστικό, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάγωμα των παλαιότερων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ όταν ο ασφαλισμένος αποπληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του, συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεσματικότερο έλεγχο των κρατικών δαπανών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θέσπιση μόνο δύο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33% για όλα τα εισοδήματα, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου, αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων σε ορθολογικές βάσεις,
Ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του χωροταξικού σχεδιασμού, απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων και διαμόρφωση συνθηκών για μια πραγματική ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, που θα λειτουργεί σε όφελος προμηθευτών και καταναλωτών.

«Η ανάπτυξη που αποτελεί ζωτική ανάγκη για τη χώρα δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Δεν θα προκύψει ούτε με εξαγγελίες, ούτε με διαβεβαιώσεις, ούτε με ευχολόγια από το βήμα της ΔΕΘ. Προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και μικροπολιτικές στρατηγικές. Σε αυτές τις προκλήσεις είναι ανάγκη να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πολίτες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις και ιδεολογικούς διαχωρισμούς» καταλήγει το υπόμνημα του ΒΕΘ.

LEAVE A REPLY