Έρευνα: “Αφυπνίστηκε” η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2018

Έρευνα: “Αφυπνίστηκε” η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2018

580
SHARE
Neos nomos gia ta afthaireta, sto stoxastro 3,5 ekat. adilota akinita

Αφυπνίστηκε η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα πορίσματα πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, που παρουσιάστηκαν στην 83η ΔΕΘ από τον πρόεδρο της Ένωσης, μεσίτη Νίκο Μανομενίδη.

Σύμφωνα με αυτά, η ελληνική αγορά ακινήτων είναι σαφές ότι προσελκύει πλέον το έμπρακτο ενδιαφέρον αλλοδαπών, κυρίως Ευρωπαίων, Κινέζων, Τούρκων και Ισραηλινών, ενώ οι περισσότερες αγορές από Έλληνες γίνονται χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των ακινήτων που αγοράστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ήταν στην αγορά ως και πάνω από 24 μήνες, ενώ πλέον ποσοστό 32% είναι ακίνητα που πωλούνται σε λιγότερο από έξι μήνες από την στιγμή της πρώτης  δημοσίευσης.

Ποσοστό 87,65 της ζήτησης αφορά παλιές κατοικίες, ενώ ποσοστό 48,85 των σπιτιών που πωλήθηκαν χρήζουν ανακαίνισης και το το 72,3% των αγοραπωλησιών πραγματοποιήθηκε σε τιμές έως 90.000 ευρώ.

Οι τρεις στις τέσσερις κατοικίες που μεταβιβάστηκαν στην εξeταζόμενη περίοδο αγοράστηκαν από Έλληνες, ενώ από τους αλλοδαπούς οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι αγοράζουν ακίνητα έως 90.000 ευρώ.

Οι Γερμανοί, οι Ελβετοί και  οι Ισραηλινοί  αγοράζουν ακίνητα αξίας 351.000 – 650.000 ευρώ, που δεν απαιτούν ανακαίνιση ή βελτιώσεις, οι μεν Ισραηλινοί για εκμετάλλευση, οι δε Γερμανοί και Ελβετοί για εξοχική κατοικία, ενώ οι Κινέζοι κινούνται μέσω της Golden Visa και αγοράζουν ακίνητα συνολικής αξίας της τάξης των 250.000 ευρώ.

Συνεργασία με ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης στη ΔΕΘ υπογράφηκε διμερής συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (National Association of Realtors) (NAR) και της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ).
Τη συμφωνία, με την οποία η ΕΠΠΑ γίνεται ο νεότερος εταίρος της National Association of Realtors-NAR, του μεγαλύτερου οργανισμού real estate στον κόσμο, υπέγραψαν η Μάρσα Κόλινς – Μροζ, σύνδεσμος της προέδρου της NAR στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της ΕΠΠΑ, Νίκος Μανομενίδης.
Τα μέλη της ΕΠΠΑ θα μπορούν να πλέον να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, να συνεργάζονται με μεσίτες σε όλο τον κόσμο, να εκπαιδεύονται στις παγκόσμιες εξελίξεις και να συμμετέχουν σε συνέδρια και εκθέσεις.
H NAR ιδρύθηκε στο Σικάγο στις ΗΠΑ, όμως εδώ και πολλά χρόνια έχει επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει υπογράψει 92 διμερείς συμφωνίες σε 74 χώρες.
Η κα. Μάρσα Κόλινς Μροζ, η οποία δραστηριοποιείται ως μεσίτρια ακινήτων στο Σικάγο και στη Φλόριντα, τόνισε επίσης ότι έρχεται συχνά στην Ελλάδα εκπροσωπώντας Έλληνες της Αμερικής που συνταξιοδούνται, θέλουν να επιστρέψουν μόνιμα στη χώρα και ενδιαφέρονται για αγορά ακινήτων. Επίσης, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για ακίνητα στη χώρα μας
και ότι θεωρεί πως ακριβώς τώρα είναι εξαιρετική στιγμή για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

LEAVE A REPLY