Έρευνα: Νέοι και «ευέλικτοι» εργαζόμενοι οι πλέον απαισιόδοξοι!

Έρευνα: Νέοι και «ευέλικτοι» εργαζόμενοι οι πλέον απαισιόδοξοι!

414
SHARE

Οι νέοι εργαζόμενοι ηλικίας 25 έως 44 ετών και οι «ευέλικτοι» είναι οι πλέον απαισιόδοξοι και αβέβαιοι για το επαγγελματικό τους μέλλον. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας. Η έρευνα θα διεξάγεται ανά τετράμηνο αποκλειστικά σε εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα με στόχο την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία και την επαγγελματική προοπτική, την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης απασχόλησης, την ποιότητα των συνθηκών δουλειάς, το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης έρευνας, το 70% των νέων εργαζόμενων (25 έως 44 ετών) και 7 στους 10 ευέλικτα απασχολούμενοι δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας τους επερχόμενους μήνες αναδεικνύοντας την παγίωση μιας γενικευμένης θεώρησης μηδενικών προσδοκιών που διαχέεται σε κάθε πτυχή του εργασιακού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι τροφοδοτώντας, μεταξύ άλλων, φαινόμενα φυγής-μετανάστευσης (brain drain).

Ταυτόχρονα, το 66% των μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα διατηρούν δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των αμοιβών τους το επόμενο εξάμηνο ενώ μόλις 1 στους 4 δηλώνει ότι ο εργοδότης του σέβεται πλήρως τα θεσμοθετημένα εργασιακά του δικαιώματα.
Ενδεικτικό του τεράστιου, σε ένταση και έκταση, ζητήματος της εργασιακής ανασφάλειας είναι πως μόνο το 55% εμφανίζονται βέβαιοι για τη διατήρηση της δουλειάς τους στους προσεχείς έξι μήνες, με το ποσοστό της «σιγουριάς» να υποχωρεί στο 31% για τους μερικώς απασχολούμενους.

«Είναι πρόδηλο από μια ακόμη κοινωνική έρευνα ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις επαναφοράς του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

LEAVE A REPLY