Έρευνα ΠΑΜΑΚ: “Ξεχείλωσε” η φορολογική ηθική των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

Έρευνα ΠΑΜΑΚ: “Ξεχείλωσε” η φορολογική ηθική των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

822
SHARE

Επιδείνωση κατέγραψε στα χρόνια της κρίσης και συνεχίζει να καταγράφει η φορολογική ηθική των Ελλήνων και η σκιώδης οικονομία ξεπερνά το 25%, ανερχόμενη στο επίπεδο των 47-50 εκατ.ευρώ, με βάση το ΑΕΠ του 2017, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας του του Παρατηρητηρίου Μέτρησης Παραοικονομίας, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την Παραοικονομία – που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet – από τους καθηγητές Αριστείδη Μπιτζένη και Βασίλειο Βλάχο.

Την πρωτιά στην ελαστική φορολογική ηθική κρατούν οι άνεργοι, με ποσοστό 70,2%, το οποίο όμως δικαιολογείται λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει και ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας με 65,3%, οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό με 64,9%, οι φοιτητές με 62,5%, ενώ οι συνταξιούχοι καταγράφουν ποσοστό 59,3%, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωπικό 58,7%, ο δημόσιος τομέας διαμορφώνεται στο 51,9% και οι αγρότες δεν ξεπερνούν το 43,9%.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που καταγράφηκαν στα 15.000 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν, σημαντική επίπτωση στην επιδείνωση της φορολογικής ηθικής των Ελλήνων φορολογούμενων είχε και έχει η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών και η ανταποδοτικότητά τους και η ελλιπής πληροφόρηση των πολιτών που πιστεύουν ότι δεν θα ελεγχθούν και δεν θα τους επιβληθούν πρόστιμα.

Η ακολουθούμενη φορολογική πολιτική, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μπιτζένης, καταλήγει στο αντίθετο από το επιζητούμενο αποτέλεσμα, αφού φουντώνει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.

Σύμφωνα, δε, με τον επικεφαλής σύμβουλο του Γραφείου Βρυξελλών της βρετανικής νομικής εταιρείας  Law Firm Dentons, κ.Mark Clough, η ελληνική οικονομία ήρθε πιο κοντά στην κρίση λόγω του ολιγοπωλίου των οίκων αξιολόγησης, κυρίως των τριών μεγάλων αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, που κατέχουν το 90% της αγοράς και προέβησαν στις γνωστές αξιολογήσεις υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση του ανταγωνισμού με τη δημιουργία και άλλων οίκων αξιολόγησης, η οποία επιδιώκεται από το Κοινοτικό νομικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε  από το 2009. Επίσης, εκτίμησε ότι ακόμη και αν εξελιχθεί ο ESM σε ένα ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, επειδή δεν θα είναι global, θα πρέπει αναγκαστικά να έχει σχέση συνεργασίας και σύνδεσης με το ΔΝΤ.

LEAVE A REPLY