Έρευνα ΣΒΒΕ-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Ανενεργές το 30% των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Έρευνα ΣΒΒΕ-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Ανενεργές το 30% των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Σίνδου

815
SHARE

Ανενεργές είναι σήμερα περίπου το 30% των μεταποιητικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Σίνδου, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν απόψε, σε  εκδήλωση των δύο φορέων, στη Θεσσαλονίκη και επισημάνθηκε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι ανενεργές επί της ουσίας και όχι απλά σε όρους ενεργού ή ανενεργού ΑΦΜ.

«Η αποβιομηχάνιση είναι γεγονός αναμφισβήτητο από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Ο ΣΒΒΕ, στο πλαίσιο της μελέτης με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, κατέγραψε  846 επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Εξ αυτών, οι 603 είναι μεταποιητικές δηλαδή το 72,5% περίπου. Από αυτές ενεργές είναι οι 425, δηλαδή το 70,5% και ανενεργές οι υπόλοιπες 178 ή το 29,5%. Το στοιχείο αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, αν μάλιστα λάβει κάποιος υπόψη του ότι σε έναν οργανωμένο υποδοχέα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η ΒΙΠΕ της Θεσσαλονίκης, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υψηλότερο βαθμό ανθεκτικότητας από άλλες που βρίσκονται εκτός βιομηχανικών περιοχών», τόνις εο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα, πάντως, με βάση στοιχεία της ίδιας έρευνας, εξακολουθεί να αντέχει στις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού σε συνολικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης εξετάσθηκε δείγμα 750 μεταποιητικών επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, με έδρα στις τέσσερις περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου, με κριτήριο τη συνεχή τους λειτουργία από το 2000 και μετά (για τις επιχειρήσεις αυτές βρέθηκαν τα πλήρη στοιχεία των ισολογισμών τους. Οι εν λόγω 750 μεταποιητικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ το 2015 (έτος αναφοράς στην έρευνα), ενώ εξάγουν κατά μέσον όρο περίπου το 42% του τζίρου τους και πραγματοποιούν εξαγωγές της τάξης των 2,2 δισ. Ευρώ.

«Εξ αυτών των επιχειρήσεων ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ανήκει στο δυναμικό των μελών του ΣΒΒΕ, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις – μέλη μας να πραγματοποιούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ εξαγωγές για το 2015, χωρίς βεβαίως να έχουμε συμπεριλάβει τις εξαγωγές του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, που είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη μας. Ουσιαστικά, και με βάση τα επίσημα στοιχεία των εξαγωγών για ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο, οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ, πραγματοποιούν περισσότερο από το 30% του συνόλου των εξαγωγών της περιοχής για το 2015, με σύνολο εξαγωγών ίσο με 5,5 δισ. ευρώ περίπου» υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Κατά τον ίδιο, «οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν αντιδράσει θετικά στην κρίση. Πώς; Με την αύξηση των διεθνών τους δραστηριοτήτων, την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, και με το άνοιγμα νέων αγορών, για την υποκατάσταση του χαμένου μεριδίου τους από την εγχώρια αγορά και την αξιοποίηση της περίσσειας σε παραγωγική δυναμικότητα».

LEAVE A REPLY