Έρχεται τον Φεβρουάριο ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

Έρχεται τον Φεβρουάριο ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

616
SHARE

Τη δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ο οποίος θα συνδέεται με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις με τη χρήση POS, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠ.ΟΙΚ.).                                 

Το σχέδιο για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, προβλέπει τη σύνδεση ενός λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης ή του επαγγελματία που προέρχονται από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που χρησιμοποιούν οι πελάτες τους.                                                                                       

Κριτήρια για το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού θα αποτελέσουν ο τζίρος που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας αλλά και η οικονομική του δραστηριότητα.

Προσεχώς και κλιμακωτό ακατάσχετο για δεσμευμένους λογαριασμούς

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί ένα σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού για τους οφειλέτες της εφορίας με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.                                                                               

Με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.                             

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠ.ΟΙΚ., η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) συνεργάζονται προκειμένου να κατατεθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στη Βουλή η ρύθμιση που θα ξεκλειδώνει σταδιακά τους μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων χρωστούν στο δημόσιο.                                                                                                                   

 Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η ρύθμιση των οφειλών και η εξυπηρέτησή της. Δηλαδή ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής στη ρύθμιση και κάθε μήνα να πληρώνει τις δόσεις.                                                                                                                 

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που  αδυνατούν να επιβιώσουν επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.                                                                                              

 Όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος, βάση της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό.                      

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την εφορία ο οφειλέτης.                                                                                               

Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 1.500 ή 2.000 ευρώ.

LEAVE A REPLY