Thursday , 28 March 2024

Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον οδηγό εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από τον οδηγό αναμένεται να καθοριστούν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποβολή από τα νοικοκυριά αιτήσεων υπαγωγής στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 12 Ιουλίου ενώ μία από τις αλλαγές στα κριτήρια υπαγωγής είναι η διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου της τελευταίας κατηγορίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο προηγούμενο πρόγραμμα το ανώτατο όριο ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος ήταν οι 40.000 ευρώ ενώ στο νέο «Εξοικονομώ»  αναμένεται να φτάσει στις 80.000 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε 25.000 νοικοκυριά.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά με αυτό το ύψος εισοδήματος θα δικαιούνται μόνο άτοκο δάνειο, δηλαδή δεν θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση.

Τα ανώτατα ποσοστά επιδότησης, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν αναμένεται να αλλάξουν και θα κινηθούν ανάμεσα στο 50% και 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος

Εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών, το νέο πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης και η εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *