Έρχεται «τσουνάμι» κατασχέσεων από την ΑΑΔΕ

Έρχεται «τσουνάμι» κατασχέσεων από την ΑΑΔΕ

1523
SHARE

Με «κύμα» κατασχέσεων στις τραπεζικές καταθέσεις υποδέχεται το 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το θετικό πρόσημο στα δημόσια έσοδα.

Παρά την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, η οποία εμφανίζει σημάδια κόπωσης, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανεβάσει στροφές, φέτος καθώς το 2017 επέβαλλε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 σε 1.035.296, παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά περίπου 21.000 οφειλέτες.

Η ΑΑΔΕ για να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους πραγματοποιεί τουλάχιστον 1.000 κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενης από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έγινε κατάσχεση μέρους του εφάπαξ που έλαβε, λόγω χρεών που είχε στο δημόσιο.

 

Τα αποτελέσματα

 

Ωστόσο, το «κύμα» των κατασχέσεων φαίνεται να φέρει αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου, καθώς από τις αρχές του 2017 είχαν εισπραχθεί περισσότερα από 4 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών.

Από το τεράστιο ποσό των 100,7 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, θεωρούνται εισπράξιμα μόνο τα 10 έως 15 δισ. ευρώ.

LEAVE A REPLY