Έρχονται οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές

Έρχονται οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές

808
SHARE

Κουζίνες που προτείνουν συνταγές με βάση τις διατροφικές συνήθειες των μελών της οικογένειας, πλυντήρια που ενεργοποιούνται με φωνητικές εντολές, ψυγεία που προτείνουν γεύματα με βάση τα προϊόντα που βρίσκονται μέσα σε αυτά, κινητά τηλέφωνα που εμφανίζουν κατά προτεραιότητα τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε περισσότερο τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας αλλά και τηλεοράσεις όπου η ένταση χαμηλώνει μέσω φωνητικής εντολής.

Αυτά είναι ορισμένα από τα εκθέματα που συναντά κανείς στη Διεθνή Έκθεση Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών (IFA) που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο Messe Berlin, το εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου.

Στο όνομα της τεχνητής νοημοσύνης

Οι περισσότεροι από τους μεγάλους εκθέτες πραγματοποίησαν χθες τις παρουσιάσεις των νέων προϊόντων τους και η λέξη που κυριάρχησε ήταν η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence – AI), με τους ψηφιακούς βοηθούς όπως είναι το Google Assistant, η Amazon Alexa αλλά και το Bixby της Samsung να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ειδικά, ο ψηφιακός βοηθός της Google δείχνει να είναι ο μεγάλος νικητής καθώς τον προτιμούν οι περισσότεροι κατασκευαστές δεδομένου ότι βοηθά στην προσπάθεια να επικοινωνούν μεταξύ τους συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών.

Τα αποκαλούμενα και έξυπνα ηχεία βρίσκονται σχεδόν παντού  ενώ πλέον πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες έρχονται με προεγκατεστημένο κάποιο ψηφιακό βοηθό και ενσωματώνουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Όπως επίσης και υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα που απευθύνονται στο χώρο του «έξυπνου» σπιτιού όπως διασυνδεδεμένες λάμπες, πρίζες, κάμερες, θερμοστάτες και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή υπάρχει μέσα σε μία κατοικία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει, συσκευές πωλούνται ενώ πολλά από τα καινοτόμα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα σύντομα και στη χώρα μας.

LEAVE A REPLY