«Έρχονται» τέλος Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

«Έρχονται» τέλος Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

957
SHARE

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των οδηγιών σχετικά με τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Ως υπεύθυνος, ορίζεται ο συμβολαιογράφος, ο οποίος θα αναρτά στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.) την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ).

Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ενιαίου ταμείου ανεξάρτητα απασχολούμενων τομέα ασφάλισης νομικών (ΕΤΑΑ-ΤΑΝ) όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ΚΠΔ.

Η έναρξη της διαδικασίας περιλαμβάνει ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, στη ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί και η πρώτη κατοικία όσων δανειοληπτών είναι ενταγμένοι στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).

Σε χρόνο-εξπρές οι πλειστηριασμοί

Όπως προβλέπεται στο σχετικό νόμο, μόλις γίνει η κατάσχεση του ακινήτου, σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να δρομολογείται ο πλειστηριασμός και 12 μέρες μετά τον πλειστηριασμό θα πρέπει να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή που το κατοχύρωσε στον πλειστηριασμό.

«Ο δικαστικός επιμελητής οφείλει, μέσα σε 10 ημέρες από την κατάσχεση, να καταθέσει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τον εκτελεστό τίτλο, την έκθεση επίδοσης της επιταγής προς εκτέλεση, την κατασχετήρια έκθεση και τις εκθέσεις επίδοσής της στον οφειλέτη, τον τρίτο κύριο ή νομέα και τον υποθηκοφύλακα ή όποιον τηρεί το νηολόγιο ή το μητρώο, καθώς και το πιστοποιητικό βαρών, ο οποίος συντάσσει έκθεση για όλα αυτά», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση.

LEAVE A REPLY