Έτοιμοι να μεταναστεύσουν δηλώνουν έξι στους δέκα Θεσσαλονικείς

Έτοιμοι να μεταναστεύσουν δηλώνουν έξι στους δέκα Θεσσαλονικείς

4590
SHARE

Το δρόμο της ξενιτιάς φαίνεται να επιλέγουν έξι στους δέκα Θεσσαλονικείς, την ώρα που έξι στις δέκα οικογένειες έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος και πέντε στα δέκα νοικοκυριά βλέπουν το τελευταίο εξάμηνο το μηνιαίο εισόδημα τους να έχει περιοριστεί, κατά μέσο όρο, κατά 22%.

Τα στοιχεία αυτά  προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα, δυο άτομα είδαν, κατά μέσο όρο, από την αρχή του έτους, την έξοδο από την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση προς τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα για το τι σκέφτονται να κάνουν το επόμενο εξάμηνο, το 46% απάντησε πως θα κρατήσει το προσωπικό που έχει, το 40% πως δεν απασχολεί προσωπικό, το 8% πως θα προσλάβει, το 2% πως θα μειώσει τις ώρες εργασίας, το 1% πως θα εφαρμόσει εκ περιτροπής ωράριο και το 3% πως θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Κύρια πηγή εισοδήματος η σύνταξη

Μείωση στο οικογενειακό του εισόδημα βλέπει το τελευταίο εξάμηνο το 49% των καταναλωτών που συμμετείχε στην έρευνα, βελτίωση το 8% και σταθερότητα το 43%.

Η μείωση του εισοδήματος φτάνει στο 22%, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Κύρια πηγή εισοδήματος για τα νοικοκυριά αποτελεί για το 54% των νοικοκυριών η σύνταξη, ο μισθός για το 32%, τα κέρδη από επιχείρηση για το 6%, τα εισοδήματα από ακίνητα για το 3%, τα επιδόματα για το 2%.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα  διενεργήθηκε το διάστημα 29- 30 Μαΐου και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΘ και 400 καταναλωτές με στόχο να καταδείξει τις επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

LEAVE A REPLY