Έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου

440
SHARE

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής 21 Ιουλίου σε ηλικία 80 ετών από ανακοπή καρδιάς ο Μάνος Ελευθερίου, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, στιχουργούς και πεζογράφους.

Ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα εργάστηκε ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου όπου πέρασε και τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Το 1955, ο Μάνος Ελευθερίου γνώρισε τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον παρότρυνε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Άρχισε να γράφει τα πρώτα του θεατρικά έργα και ποιήματα το 1960 στα Γιάννενα όπου υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Το 1962 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός, με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια εποχή, επίσης, στα Γιάννενα, έγραψε τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάζεται με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή καθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη (1967) με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω της Δικτατορίας. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι. Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στον δίσκο Θητεία του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974 με τη Μεταπολίτευση.

Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιώργο Νταλάρα καθώς και με το Θανάση Γκαϊφύλλια στην Ατέλειωτη Εκδρομή (1975), τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους.

Ορισμένα, από τα έργα του Μάνου Ελευθερίου στη δισκογραφία είναι τα εξής:
Το παλληκάρι έχει καημό (Μ.Θεοδωράκης), Σ’ αυτή τη γειτονιά (Μ.Θεοδωράκης), Ο Άγιος Φεβρουάριος (Δ.Μούτσης), Άλλος για Χίο τράβηξε (Δ.Μούτσης), Ο χάρος βγήκε παγανιά (Δ.Μούτσης), Μαλαματένια λόγια (Γ.Μαρκόπουλος), Παραπονεμένα λόγια ( Γ.Μαρκόπουλος), Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Στ.Κουγιουμτζής), Στα χρόνια της υπομονής (Στ.Κουγιουμτζής), Έρημοι σταθμοί (Δ.Τσακνής), Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες (Ηλ.Ανδριόπουλος), Η Διαθήκη (Χρ.Νικολόπουλος), Στων αγγέλων τα μπουζούκια (Χρ.Νικολόπουλος), Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό (Λ.Κηλαηδόνης), Ατέλειωτη εκδρομή (Θ.Γκαϊφύλλιας).

LEAVE A REPLY