Έχουν… ξεφύγει στον ΟΟΣΑ: Εμμέσως προτείνουν βιντεοσκόπηση αναλήψεων στα ΑΤΜ για πάταξη...

Έχουν… ξεφύγει στον ΟΟΣΑ: Εμμέσως προτείνουν βιντεοσκόπηση αναλήψεων στα ΑΤΜ για πάταξη της φοροδιαφυγής!

1383
SHARE

Στον περιορισμό της χρήσης μετρητών εντοπίζει το φάρμακο» για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προτείνοντας μεταξύ άλλων την εγκατάσταση των POS παντού και «δείχνοντας» το παράδειγμα της Φινλανδίας.

Ο ΟΟΣΑ -επικαλούμενος και μελέτη Ελλήνων οικονομολόγων- αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το πρόβλημα φοροδιαφυγής στη χώρα μας που, σύμφωνα με τον Οργανισμό, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε αρκετές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Όπως σημειώνει σε έκθεσή του, το 40% του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών δεν δηλώνεται, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο η παραοικονομία στη χώρα μας. Παράλληλα επικροτεί τις προσπάθειες που γίνονται για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών παντού, ωστόσο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θα πρέπει να καθιερωθεί και να επεκταθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία.

Το… παράδειγμα της Φινλανδίας

Κρίσιμο παράγοντα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θεωρεί ο ΟΟΣΑ τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες όπως στη Φινλανδία, δείχνοντας εμμέσως τον «δρόμο» για την υιοθέτησή τους και από τη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι στη Φινλανδία βιντεοσκοπούνται (!) και ταυτοποιούνται οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ, καθώς διαβιβάζονται στις φορολογικές αρχές οι σχετικές πληροφορίες για το πρόσωπο που κάνει την ανάληψη. Πρακτικά, με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καταγραφεί η κατοχή μετρητών η οποία στη συνέχεια συνήθως χρησιμοποιείται για απρόσωπες και ανώνυμες δαπάνες για τις οποίες δεν εκδίδονται παραστατικά.

LEAVE A REPLY