ΑΑΔΕ: Μέχρι τέλη Ιουνίου έτοιμο το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (τύπου Airbnb)

ΑΑΔΕ: Μέχρι τέλη Ιουνίου έτοιμο το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (τύπου Airbnb)

421
SHARE

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχει ολοκληρώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, δηλαδή την ηλεκτρονική βάση με όσους εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών διαμοιρασμού τύπου Airbnb.

Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε συνέδριο της Αρχής, στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Φορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέφεν Κούεστ. “Είμαστε σε διαδικασία συζητήσεων με τις πλατφόρμες, τύπου Airbnb, σε εθνικό επίπεδο, για το θέμα των στοιχείων, και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα είναι έτοιμο το μητρώο, στο οποίο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής να καταχωρούν τα στοιχεία τους και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου”, ανέφερε σχετικά επί λέξει.

Περαιτέρω, απευθυνόμενος στους ομολόγους του ο κ.Πιτσιλής τόνισε πως εκτός από τις εθνικές και διμερείς προσπάθειες στο μέτωπο της φορολογίας, χρειάζεται επίσης ένα ευρωπαϊκό φόρουμ, το οποίο θα βοηθήσει τις ηγεσίες των φορολογικών διοικήσεων να καθορίσουν τις στρατηγικές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις τους, δεδομένου ότι μερικά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές διοικήσεις είναι μεγάλο. “Τα προβλήματα μεμονωμένα είναι μεγαλύτερα από τον καθένα από εμάς, αλλά όχι μεγαλύτερα από όλους εμάς μαζί”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα έφερε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού, τονίζοντας πως απαιτείται συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί η απώλεια εσόδων από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη σχολιάσθηκε θετικά από τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TAXUD), Στέφεν Κούεστ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «φορολογική πρωτεύουσα» (tax capital) τη Θεσσλονίκη, υποδεικνύοντας το κεντρικό ρόλο της στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται οι φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. να έχουν μια κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων και κυρίως των προκλήσεων του μέλλοντος, που όπως τόνισε είναι ίδιες για όλους, ανεξαρτήτως του αν είσαι Ιταλός, ή Έλληνας. Διευκρίνισε, πάντως, πως δεν εννοεί κοινή φορολογική πολιτική στην ΕΕ , αλλά στενότερη συνεργασία και διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των αρμόδιων στελεχών των κρατών μελών της ΕΕ, ώστε με ανοιχτά συστήματα να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. “Θα είμαστε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί εάν ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Να σκεφτούν «out of the box», κάλεσε τους επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων της ΕΕ ο Επίτροπος επί Οικονομικών, Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στη διάρκεια βιντεοσκοπημένου χαιρετισμού, που προβλήθηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

Η Ε.Ε. όπως σημείωσε απαρτίζεται από κράτη μέλη με διαφορετικά φορολογικά συστήματα, ωστόσο  κοινός στόχος όλων αποτελεί μια φορολογία απλή, δίκαιη και αποτελεσματική για όλους και κάλεσε τους συμμετέχοντες στη  συνάντηση να εισάγουν καινοτομία στη δραστηριότητά τους, αλλά και να συνεργαστούν πιο στενά μεταξύ τους, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, αλλά και να είναι η ΕΕ καλύτερα οχυρωμένη απέναντι στις προκλήσεις που έπονται. Χρειαζόμαστε νέες και φρέσκες ιδέες από εσάς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

LEAVE A REPLY