ΑΑΔΕ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την καταστροφή των… παρκαρισμένων στις ΔΟΥ...

ΑΑΔΕ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την καταστροφή των… παρκαρισμένων στις ΔΟΥ πινακίδων

769
SHARE

Να ξαναπληρώσουν το κόστος για την έκδοση νέων πινακίδων κινδυνεύουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι έχουν παραδώσει τις πινακίδες για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Η… απειλή αφορά όσους έχουν καταθέσεις τις πινακίδες για περισσότερους από 18 μήνες, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018.

Τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου εξειδικεύει η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που εκδόθηκε στις 17 Ιουλίου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ δύο μέρες αργότερα (19/7) και ενημερώνει τις ΔΟΥ για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για όσους έχουν… παρκάρει τις πινακίδες τους στην Εφορία εδώ και πολλούς μήνες. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ΔΟΥ πρέπει να φροντίσουν για την καταστροφή και ανακύκλωση των πινακίδων κυκλοφορίας που έχουν κατατεθεί για διάστημα που ξεπερνά τους 18 συνεχόμενους μήνες!

Μάλιστα, η σχετική διάταξη ισχύει αναδρομικά για όλα τα οχήματα οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις εφορίες την ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, στις 30 Μαρτίου 2018. Αφορά δηλαδή πινακίδες που έχουν κατατεθεί επί 18 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2016. Και βέβαια από το μέτρο δεν γλιτώνουν όσοι πρόκειται να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους από τώρα και στο εξής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ΔΟΥ καλούνται να ξεχωρίσουν τις πινακίδες που έχουν κατατεθεί στις εφορίες για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών και να μεριμνήσουν για την καταστροφή τους. Όσοι δεν φροντίσουν να τις πάρουν πριν καταστραφούν θα μπορούν να κάνουν αίτηση για έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας, καταθέτοντας την βεβαίωση καταστροφής αλλά και ποσό 30 ευρώ ως παράβολο υπέρ του Δημοσίου. Ωστόσο, αν οι πινακίδες καταστραφούν για λόγους ανωτέρας βίας και δεν έχουν κατατεθεί για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 18 μηνών, ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν θα πληρώσει παράβολο.

Εξαιρούνται από όλη αυτή τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία καταστράφηκαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2017 καθώς και την πυρκαγιά της 11ης Σεπτεμβρίου 2017 στη Δυτική Αχαΐα, στις τέως κοινότητες Σαντομέρι, Χαραυγή, Άρλα, Φώσταινα, Ελαιοχώριο και Πετροχώριο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων πρέπει να υποβάλλουν, εντός ενός μηνός από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, δηλαδή έως τις 30.4.2018, αίτηση διαγραφής αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού καταστροφής και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής.
Η αίτηση, συνοδευομένη από βεβαίωση του οικείου Δήμου στον οποίο ο αιτών δηλώνει την κατοικία του ή πιστοποιείται ότι εκεί αποδεδειγμένα ασκεί εργασιακή ή επαγγελματική απασχόληση, υποβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας. Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής, με ημερομηνία τις παραπάνω αναφερόμενες ημερομηνίες φυσικής καταστροφής ανά τόπο όπου συνέβη αυτή και εξαιτίας της οποίας καταστράφηκε/αχρηστεύθηκε το όχημα. Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβληθεί και από κληρονόμους για κληρονομηθέντα οχήματα μετά την δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, καθώς και από συγγενείς πρώτου βαθμού, η συγγένεια των οποίων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Αναλυτικά η εγκύκλιος είναι αναρτημένη στο www.aade.gr και ΕΔΩ

LEAVE A REPLY