Friday , 19 April 2024

Αγαπημένα Έθιμα της Μ.Παρασκευής στη Μακεδονία – Τα “Γεφύρια” και η “Δρακοκτονία” στα Νταρνακοχώρια των Σερρών – Κάψιμο ομοιωμάτων του Ιούδα στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Ανεξάντλητος ο πλούτος των Πασχαλινών Εθίμων στη χώρα μας, με το κάψιμο του Ιούδα να «πρωταγωνιστεί» σε αρκετές περιοχές σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, που όμως λόγω των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε φέτος, όπως ούτε πέρυσι. Ένα από τα πιο όμορφα από αυτά τα έθιμα και συγκεκριμένα από τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής στην Μακεδονία είναι  τα «Γεφύρια» στα Νταρνακοχώρια των Σερρών, που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Σουλίου όπως και ο Σύλλογος Γυναικών του Νέου Σουλίου Σερρών – του μεγαλύτερου από τα πέντε Νταρνακοχώρια και επίκεντρου του συγκεκριμένου εθίμου – δηλώνει  με έμφαση πως του χρόνου θα γιορταστεί με ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα.

«Σαν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, κάθε γειτονιά ετοίμαζε το δικό της γεφύρι με εικόνες και λουλούδια από τα σπίτια και τις αυλές των κατοίκων και οι γειτονιές συναγωνίζονται ποια θα κάνει το καλύτερο γεφύρι. Το βράδυ ο Επιτάφιος περνάει κάτω από τα γεφύρια και χαρίζει την ευλογία του Κυρίου σε κάθε γειτονιά. Φέτος όπως και πέρυσι λόγω της πανδημίας δυστυχώς δεν μπορούμε να το διοργανώσουμε, θα επανέλθουμε όμως του χρόνου δριμύτεροι», αναφέρει στο Thesseconomy.gr η κα.Θεανώ Λιόλιου, από τη διοίκηση του Συλλόγου Γυναικών Νέου Σουλίου Σερρών.

Ο στολισμός των «Γεφυριών» αρχίζει το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Μεγάλες ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές στο σχήμα γεφυριού τοποθετούνται ψηλά από τη μία πλευρά του δρόμου έως την άλλη και στη συνέχεια στολίζονται με φρέσκα λουλούδια και εικόνες που φέρνει ο κάθε κάτοικος από το σπίτι του. Σε όλη τη διαδρομή που θα διανύσει το βράδυ ο Επιτάφιος θα περάσει κάτω από τα στολισμένα «Γεφύρια» που θα παραμείνουν στο χωριό 40 ημέρες, έως την Ανάληψη του Κυρίου. Μετά οι κάτοικοι παίρνουν τα ξερά λουλούδια και τις εικόνες και τα τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού, για να έχουν την ευλογία του Χριστού όλο τον χρόνο.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν θα μπορέσει, επίσης, φέτος να πραγματοποιηθεί ούτε το εξίσου δημοφιλές έθιμο – και πάλι στο Νέο Σούλι Σερρών – της Δρακοκτονίας, την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου.  Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει χαμένες τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει μόνο στον νομό Σερρών. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί ζούσε ένας δράκος που είχε τον έλεγχο του νερού της πηγής και ζητούσε ως θυσία για να απελευθερώσει το νερό την ομορφότερη κοπέλα του χωριού. Όταν ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα, αυτή παρακάλεσε το Θεό για τη σωτηρία της με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο Άγιος Γεώργιος και να σκοτώσει τον δράκο. Κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση του εθίμου που καταλήγει φυσικά σε μεγάλο γλέντι με φαγητό και χορούς.

Στη γειτονική Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας, και συγκεκριμένα στη Νέα Πέραμο, οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης αναβιώνουν, επίσης, κάθε Μεγάλη Παρασκευή ένα πολύ παλιό έθιμο: καίνε από ένα ομοίωμα του Ιούδα, τη στιγμή που η πομπή του Επιταφίου περνάει από τους δρόμους. Ολόκληρη η πόλη φωτίζεται τη νύχτα της Μ.Παρασκευής από τις δεκάδες φωτιές, που ανάβουν οι κάτοικοι, στέλνοντας το μήνυμα της κάθαρσης, αλλά και της αιώνιας Ανάστασης.

Έθιμα αιώνων, με ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου, μπορεί να έχουν μπει και αυτά σε «καραντίνα» λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών, ωστόσο το σίγουρο είναι πως δεν μπορούν να σβήσουν, ούτε να σβηστούν από τις καρδιές των πολιτών στην περιφέρεια, που για μια ακόμη χρονιά μπορούν μόνο – όπως και όλοι μας- να τα αναπολούν και να περιμένουν με ανυπομονησία το Πάσχα του 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *