Του Γ.Κατσιάνη
Χαμηλές προσδοκίες σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες δημιουργεί το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων που έκανε “πρεμιέρα” στις αρχές του έτους.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη χορήγηση δανείων, ύψους 3.000 ως 25.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής από 12 ως 96 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος ως και έξι μήνες, υπάρχει ένα “γκρίζο” σημείο που καθιστά τα μικροδάνεια λιγότερο ελκυστικά για τους δανειολήπτες επαγγελματίες.
Αν και για το 60% (για τη γενική επιχειρηματικότητα) και το 75% (για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα) του κεφαλαίου του δανείου, το επιτόκιο είναι μηδενικό, στο υπόλοιπο μέρος του κεφαλαίου, το επιτόκιο φτάνει το 10%!
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ένας επαγγελματίας λάβει δάνειο για παράδειγμα ύψους 10.000 ευρώ, τα 6.000 ευρώ θα έχουν μηδενικό επιτόκιο ενώ για το υπόλοιπο ποσό του κεφαλαίου των 4.000 ευρώ θα καταβάλλει το ποσό των 4.400 ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες δεν ξεπερνούν το 1% και το 2%-3%, στις κλειστές προθεσμιακές καταθέσεις.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά που καταδεικνύουν την στεβλή αντίληψη περί ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το παραγωγικό μοντέλο στο οποίο ανήκει το 99% των επιχειρήσεων και απασχολεί πάνω από το 80% του εργατικού δυναμικού.
Προφανώς, η κυβέρνηση έχει διαφορετική οπτική καθώς θέλει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας με αντικατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από μεγάλες-πολυεθνικές εταιρίες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο επικαλείται συνεχώς την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε τομείς όπου σήμερα αποτελούν σημείο αναφοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι η μεταποίηση.
Προσωπικά, δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα.
Όμως είμαι βέβαιος ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο από την Πολιτεία, η οποία εξακολουθεί να βλέπει ανταγωνιστικά τον επαγγελματία, δηλαδή τον φορολογούμενο πολίτη.