Αγωγός TAP: Έτοιμα τα 2/3 του project – Σε λειτουργία το 2020

Αγωγός TAP: Έτοιμα τα 2/3 του project – Σε λειτουργία το 2020

570
SHARE

Βεβαιότητα ότι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα τεθεί σε λειτουργία το 2020 εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του έργου, Λούκα Σκιεπάτι, στο πλαίσιο της συνάντησης  για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιείται στο Μπακού (πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν), ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το project του αγωγού έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν, σύμφωνα πάντοτε με τον γενικό διευθυντή του έργου, έχουν καθαρίσει περίπου το 92% της διαδρομής σε Ελλάδα και Αλβανία, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος το 67% των σωλήνων και έχουν παραδοθεί σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία το σύνολο των 55.000 σωλήνων. 

O ΤAP, ο οποίος εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα σημαντικότερα ενεργειακά έργα, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης παγκοσμίως και σε αυτόν έχει καθοριστική συμμετοχή η Ελλάδα, η Αλβανία, ενώ επιδιώκει να συνδεθεί η πΓΔΜ. Θα συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα για να καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας. Έχει μήκος 878 χλμ, εκ των οποίων τα 550 χλμ. επί ελληνικού εδάφους, και αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα αύξησης στα 20 δισ. κ.μ., εάν οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν.

 

 

 

LEAVE A REPLY