Friday , 20 June 2025

Αιγές: Σήμερα ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄- Έργο προϋπολογισμού 20.300.000 ευρώ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει σήμερα το μεσημέρι ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές, που αναστηλώθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επρόκειτο να ξεναγηθεί σε αυτό από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού διαγνώστηκε με κορονοϊό όποτε δεν θα παρευρεθεί στα εγκαίνια.

Το πρώτο βήμα στην ιστορία της Μακεδονίας
Επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη του έργου σε όλες τις φάσεις ήταν η δρ. αρχαιολόγος, προϊσταμένη έως το τέλος του 2023 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη. Η αρχαιολόγος κυρία Κοτταρίδη θα ξεναγήσει στο χώρο τον πρωθυπουργό. Η ίδια αφήνει πίσω της ένα σπουδαίο έργο στη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, τις Αιγές. Πλέον ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο μουσείο των Αιγών, κάνοντας ένα πρώτο βήμα στην ιστορία της Μακεδονίας και στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια μπορεί να δει τους βασιλικούς τάφους, μία ολόκληρη νεκρόπολη 500 στρεμμάτων με 540 τύμβους. Ενώ επιπλέον, στο εξής θα μπορεί να επισκεφτεί και το ανάκτορο του Φιλίππου για να κατανοήσει ολοκληρωμένα την ατμόσφαιρα της αρχαιότητας.

Από την Κυριακή επισκέψιμο
Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης που διήρκησε 16 χρόνια -στην οποία προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού- θα αποδοθεί σήμερα στον κόσμο το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας. Το πιο λαμπρό οικοδόμημα της Μακεδονίας ανοίγει πλέον τις πύλες του στον κόσμο. Στο υπερυψωμένο τμήμα της πλαγιάς της Βεργίνας, στην Ημαθία, οι λάτρεις της ιστορίας θα μπορούν πλέον να ξεναγούνται στο ανάκτορο του Φιλίππου B’ στις Αιγές, το οποίο από μεθαύριο Κυριακή θα είναι ανοιχτό για το κοινό.

Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας»
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα, αυτό που ο καθηγητής Βόλφραμ Χέφνερ είχε χαρακτηρίσει «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και στο οποίο μέσα, χωράει τρεις φορές ο Παρθενώνας, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα. Το έργο συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του μνημείου πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με αυτεπιστασία. Διήρκεσε από το 2007 μέχρι το 2023 ως συγχρηματοδοτούμενο έργο διαδοχικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 20.300.000 ευρώ.

Αγορά-τόπος συνάθροισης
Το ανάκτορο, χτισμένο στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., από τον Φίλιππο Β’, το «βασίλειον καθίδρυμα» των Αιγών, το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της Μητρόπολης των Μακεδόνων, με τη βασιλική παρουσία και εξουσία. Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ., ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος και ξεκίνησε η μεγάλη πορεία που μετασχημάτισε τον τότε κόσμο σε Οικουμένη. Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση. Εκεί οργάνωσε και μεταρρύθμισε το βασίλειο των Μακεδόνων και προετοίμασε το έδαφος γι’ αυτό που συνέβη στη συνέχεια με τον γιο του Αλέξανδρο. Εκεί ανακηρύχθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος βασιλιάς το 336 π.Χ., μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Οι ίδιες κολώνες που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης, είναι αυτές που «άκουσαν» τους Μακεδόνες να χτυπούν θριαμβικά με τα δόρατα τις ασπίδες τους, καθώς φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *