Αισιοδοξία Γ.Δραγασάκη και Δ.Παπαδημητρίου για την Οικονομία – Από το βήμα του...

Αισιοδοξία Γ.Δραγασάκη και Δ.Παπαδημητρίου για την Οικονομία – Από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας

146
SHARE

Μηνύματα αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία απηύθυναν από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας  ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδημητρίου, “η οικονομία βρίσκεται εκτός κινδύνου, έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό δεν αφορά μόνον τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις εξαγωγές ή τις ξένες άμεσες επενδύσεις , αλλά αφορά και κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες. Κυρίως, όμως, όπως πρόσθεσε, «αφορά την δημιουργία 260.000 καθαρών θέσεων απασχόλησης στο διάστημα αυτής της διακυβέρνησης και τη μείωση της ανεργίας σχεδόν κατά 5.5 ποσοστιαίες μονάδες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο   στις 7.30 το απόγευμα με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι “βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους μιας οδυνηρής ιστορικής εμπειρίας και ακριβώς γι’ αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όσα είναι αναγκαία, ώστε σε λιγότερο από 10 μήνες από σήμερα να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και του καθεστώτος επιτροπείας που έπληξαν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας. Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια είναι και η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά με τους βαθμούς αυτονομίας που ισχύουν για όλες τις χώρες”.

Ο κ.Παπαδημητρίου από την πλευρά του τόνισε επίσης ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017 δείχνουν πως η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης, με συνέπεια το 2017 ο στόχος ανάπτυξης του 1,8% να είναι εφικτός. Πρόσθεσε, ακόμα, πως τα ιδιωτικά χρέη μειώνονται σταδιακά, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, η ρευστότητα βελτιώνεται, το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται αργά αλλά σταθερά και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων υπερβαίνουν στο επτάμηνο του 2017 τα 600 εκατ.ευρώ, με πρόβλεψη έτους πάνω από 1 δισεκατ. ευρώ.

“Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω ευνοϊκών εξελίξεων – πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης – ο δείκτης Οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο του 2017 αυξήθηκε στις 100,6 μονάδες από 91,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2016, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε 23% αντίστοιχα, με όλους τους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών να βελτιώνονται θεαματικά για πρώτη φορά μετά το 2008».  Εδώ, λοιπόν, κατά τον ίδιο, «δεν έχουμε να κάνουμε με «μικτές τάσεις στην οικονομία» – όπως εκτιμά στο τελευταίο δελτίο της η ΕΣΕΕ – αλλά με μία γενικευμένη πρόοδο η οποία βεβαίως δεν συντελέστηκε μόνη της. Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις που να το καθιστούν περισσότερο ανταγωνιστικό».

 

LEAVE A REPLY