Wednesday , 19 June 2024

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των οπωροκηπευτικών – Καπέλο έως 300% από τον παραγωγό στον καταναλωτή – «Γονατίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά

Αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη ακρίβεια σε φρούτα και λαχανικά έρχονται καθημερινά οι Έλληνες καταναλωτές. Από τις αρχές του 2024 οι τιμές στα οπωροκηπευτικά καταγράφουν διψήφιες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

Τρεις φορές ακριβότερα
Διαχρονικό πρόβλημα για τη χώρα μας είναι η διαφορά των τιμών από το χωράφι στο ράφι που παραμένει τεράστια. Τα οπωροκηπευτικά προϊόντα φτάνουν στους καταναλωτές ακόμα και τρεις φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός. Το… καπέλο στα καρτελάκια της λιανικής φτάνει ακόμη και στο 300% σε σχέση με τις τιμές που φεύγουν τα προϊόντα από τους παραγωγούς. Για παράδειγμα στα μήλα στάρκιν η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 50-60 λεπτά, ενώ στους πάγκους και στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές τα βρίσκουν από 1,20-2,85 ευρώ το κιλό. Επίσης:
-Η τιμή παραγωγού σε 1 κιλό βερίκοκα ανέρχεται σε 1 ευρώ, ενώ στο ράφι η τιμή φτάνει σε 2,5 ευρώ το κιλό.
-Η τιμή παραγωγού σε 1 κιλό ροδάκινα ανέρχεται σε 0,8 ευρώ, ενώ στον πάγκο η τιμή φτάνει τα 3,25 ευρώ το κιλό.
Η τιμή παραγωγού σε 1 κιλό κεράσια φτάνει τα 2 ευρώ, ενώ στον πάγκο διαμορφώνεται σε 6 με 7 ευρώ.

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλιματική κρίση αποτελεί την κύρια αιτία για τη ραγδαία άνοδο στις τιμές των οπωροκηπευτικών μιας και οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό φέρνουν ελλείψεις κι αυτές με τη σειρά τους αυξήσεις. Οι αυξήσεις αυτές, μάλιστα, στη χώρα μας φέρονται να είναι οι υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς για έκτο συνεχόμενο μήνα η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με τα πιο ακριβά τρόφιμα στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat ο γενικός δείκτης πληθωρισμού στην Ελλάδα παραμένει και τον Απρίλιο υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης στο 3,2% από 2,4% που έχει διαμορφωθεί στις χώρες του ευρώ. Τον Μάρτιο, μάλιστα, η Ελλάδα ήταν «πρωταθλήτρια» στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αφού οι ετήσιες αυξήσεις άγγιξαν το 12,5% τη στιγμή που στο επίπεδο της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασαν το 4,9%. Στα λαχανικά οι τιμές αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 4% την ώρα που στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 4,3%.

Φρούτα και λαχανικά δευτεραθλητές της ακρίβειας
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα φρούτα και τα λαχανικά…τσιμπάνε και αναδεικνύονται δευτεραθλητές της ακρίβειας. Από τις αρχές του 2024 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο οι τιμές στα φρούτα αυξήθηκαν κατά 14% και στα λαχανικά στο 11,7%, τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 12,3%, τον Μάρτιο 12,7% και τον Απρίλιο 11,6%. Καθημερινά οι καταναλωτές βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν φρούτα και λαχανικά, με την ακρίβεια να «τσακίζει» τον καθημερινό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Ενδεικτικές είναι οι τιμές σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης.

-Ντομάτες: 1,20 ευρώ το κιλό φέτος, 0,90 – 1 ευρώ πέρυσι
-Φασολάκια: 3,50 ευρώ το κιλό φέτος, 3 ευρώ πέρυσι
-Πιπεριές: 2,50 ευρώ το κιλό φέτος, 1,50 πέρυσι
«Ζαλίζουν» και οι τιμές στα φρούτα.
-Μήλα στάρκιν: 1,50 ευρώ το κιλό φέτος , 1,20 ευρώ πέρυσι
-Φράουλες: 4 ευρώ το κιλό φέτος, 3,5 ευρώ πέρυσι
-Κεράσια: 5 ευρώ το κιλό φέτος, 4,50 ευρώ πέρυσι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *