Του Γ.Κατσιάνη
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ακολουθεί την μέθοδο της στρουθοκαμήλου, ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Έτσι, αντί να προχωρήσει σε μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε βασικά είδη ανάγκης, όπως η Ισπανία και η Κύπρος, εξακολουθεί να αναζητά εναλλακτικές μεθόδους, προκειμένου να μην χάσει τα σταθερά έσοδα που φέρνει στα δημόσια ταμεία ο ΦΠΑ.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία “οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για την λύση του δομικού προβλήματος της “ακρίβειας””.
“Τα πρώτα ευρήματα μελέτης που εστιάζει στο παράδειγμα της Ισπανίας, δείχνουν ότι η σχεδόν πλήρης διάχυση της μείωσης ΦΠΑ κατά τους πρώτους μήνες υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου”, υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού και εκτιμά ότι “η όποια επίπτωση στις τελικές τιμές καταναλωτή από μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, εάν υπάρχει, αναμένεται να είναι μικρότερη ή πολύ μικρότερη καθώς και πιο βραχύβια από αυτή στην Ισπανία”.
“Μείωση ΦΠΑ σημαίνει μείωση τιμών στα ράφια”
Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας επισημαίνει ότι 18 μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου στα τρόφιμα “οι μειώσεις των τιμών στα σουπερμάρκετ πέρασε σε ποσοστό 70%-100% των τιμών λιανικής όλων των προϊόντων, αλλά με διαφορετικό ρυθμό ανταπόκρισης”.
“Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 2,5 μήνες για να φτάσει το ποσοστό της μετακύλισης στο 100% των αγαθών, ενώ στη συνέχεια η επίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ στις τιμές έπεσε στο 70%”, σημειώνεται, μεταξύ άλλων σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η ισπανική Κεντρική Τράπεζα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει από την 1η Ιουλίου τουλάχιστον για άλλους τρεις μήνες, την εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ενώ σε έλαια και ζυμαρικά ο φόρος μειώνεται από το 10% στο 5%.