Αλέξης Τσίπρας: Συμφωνία Πρεσπών, Εκλογές, Συντάξεις-Οικονομία στο επίκεντρο της Συνέντευξης Τύπου στην...

Αλέξης Τσίπρας: Συμφωνία Πρεσπών, Εκλογές, Συντάξεις-Οικονομία στο επίκεντρο της Συνέντευξης Τύπου στην 83η ΔΕΘ

696
SHARE

Η Συμφωνία των Πρεσπών πρωταγωνίστησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μαζί με τα θέματα της οικονομίας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ, με αρκετές αναφορές και στο χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την ώρα της ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, αλλά και ότι υπήρχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. “Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία”. Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.

Υποστήριξε από την πλευρά του πως είναι μια συμφωνία χωρίς προηγούμενο, που θα δώσει ώθηση στη Θεσσαλονίκη και με αυτή κατοχυρώνεται πλήρως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Ερωτηθείς εάν η ρητορική των γειτόνων υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα, απάντησε πως “κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας”.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτιμά τη “στάση αρχής του” αν και όπως είπε διαφωνεί απόλυτα μαζί του, πάντως εκτίμησε ότι ο Πάνος Καμμένος “δεν θα θέσει σε διακινδύνευση” την πορεία της χώρας και της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε τη στάση του κ. Μητσοτάκη ως πολιτικό αμοραλισμό ‘με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του’ και τον κατηγόρησε ότι λέει άλλα εκτός και άλλα εντός συνόρων για το συγκεκριμένο θέμα.

Ερωτηθείς επίσης εάν η Συμφωνία ήταν αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, απάντησε: ‘Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε.  Αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στην γείτονα χώρα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στην ηγεσία της ΠΓΔΜ που όχι μόνο δεν ήθελε να μιλά για αλλαγή αλλά ήθελε καθημερινά να κλέβει την Ιστορία και να γεμίζει τις πόλεις με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες. Τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς αδράξαμε την ευκαιρία. Τον αν αυτή η λύση ικανοποιεί και τον διεθνή παράγοντα είναι άλλο θέμα.  Εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα που δεν ήταν επωφελή για τη χώρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ενδώσουμε”.

 

Οικονομία

 

Για την οικονομία μεταξύ άλλων είπε:

-«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο». Πρόσθεσε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

-Σημείωσε πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους έναν χρόνο πριν, να χτιστεί το “δημοσιονομικό μαξιλάρι” που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις και συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο.

-Για το εάν θα περικοπούν τελικά οι Συντάξεις από 1/1/2019, είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών. “Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.

-Ερωτηθείς για το αφορολόγητο, είπε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω απ τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών». Επισήμανε ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. «Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ…», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019

 

Ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η βασική στρατηγική του επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα και πρόσθεσε: “Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε. Από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε”.

LEAVE A REPLY