Friday , 29 March 2024
Christmas background with christmass balls - Soft focus

“Αλλάζει τα φώτα” και στα (“ψεύτικα”) Χριστουγεννιάτικα δέντρα-φωτάκια η κρίση και η ακρίβεια της εφοδιαστικής αλυσίδας

Πρωτόγνωρες συνθήκες για την αγορά των Χριστουγεννιάτικων ειδών και άνοδο τιμών φέρνει η διατάραξη της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της ραγδαίας αύξησης των ναύλων μεταφοράς.

Ακριβώς δυο μήνες πριν τα Χριστούγεννα οι εταιρείες εισαγωγής των εν λόγω ειδών έχουν μεγάλες φούριες καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά στα προϊόντα που κατά κανόνα τα τελευταία – προ πανδημίας – χρόνια εισάγονταν από την Κίνα και γενικότερα από την Ασία και από τη μια προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τα δικά τους καταστήματα λιανικής (πολλές εταιρείες εισαγωγής χριστουγεννιάτικων και άλλων εποχιακών ειδών διαθέτουν δικά τους δίκτυα καταστημάτων) ή τα μαγαζιά τρίτων, από την άλλη αναζητούν εναλλακτικές που θα μειώσουν τα κόστη. Κάποια από τα καταστήματα αυτά στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Thessecοnomy.gr η κα.Βικτωρία Σκούλιου, ιδιοκτήτρια εταιρείας εμπορίας χριστουγεννιάτικων και γενικότερα εποχιακών ειδών στη Θεσσαλονίκη, εμπορεύματα υπάρχουν μεν αλλά όχι στην ποσότητα των προηγούμενων (προ πανδημίας) ετών, οι τιμές-κόστη είναι αυξημένα κατά 30%-35%, ενώ υπάρχουν λ.χ. ελλείψεις στην αγορά σε καινούρια χριστουγεννιάτικα δέντρα. Γιαυτό και η ίδια φέτος έχει στραφεί σε προμηθευτές από την Ιταλία και γενικότερα από την Ευρώπη και όχι από Κίνα-Ασία και σε μεγάλη ελληνική εταιρεία (μέλος πολυεθνικού Ομίλου) που εδρεύει επίσης στη Θεσσαλονίκη για τα φωτάκια-λαμπάκια.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πολλά είδη, λ.χ. η βιομηχανία του βιβλίου στην Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη χαρτιού εδώ και μήνες και τα καινούρια βιβλία πλέον είναι δυσεύρετα, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τα ξύλινα παιχνίδια, λόγω έλλειψης και μεγάλης αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης. Το πιο σπάνιο εμπόρευμα, την ίδια ώρα, φέρεται να είναι η κονσόλα παιχνιδιών λόγω των πολύ υψηλών τιμών στα υλικά κατασκευής τους.

Σύμφωνα, δε, με το γερμανικό “Der Spiegel” σύντομα θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ελλείψεις  στη λιανική για ορισμένα smartphone, tablet ή εκτυπωτές, ενώ επίσης “πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια, πλυντήρια πιάτων, ακόμη και ηλεκτρικές σκούπες: όλα εξαντλήθηκαν εδώ και εβδομάδες, επειδή ορισμένα εργοστάσια έκλεισαν για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *