Αλλάζουν οι εξετάσεις για Δίπλωμα Οδήγησης – Χρήση Νέων Τεχνολογιών – Συνοδευόμενη...

Αλλάζουν οι εξετάσεις για Δίπλωμα Οδήγησης – Χρήση Νέων Τεχνολογιών – Συνοδευόμενη οδήγηση για 17χρονους

1071
SHARE

Μεγάλες αλλαγές και χρήση νέων τεχνολογιών στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων οδηγών για την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε συνάντηση του αρμοδίου υπουργού, κ.Σπίρτζη με εκπροσώπους των ενδιαφερομένων φορέων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εισαγωγή καμερών και μικροφώνων μέσα στα οχήματα των εξεταστών, με στόχο τη μαγνητοσκόπηση και ηχογράφηση του συνόλου της εξέτασης, και στη συνέχεια αρμόδιο Σώμα Επιθεωρητών από το υπουργείο Υποδομών θα μπορεί να διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά και η δυνατότητα οδήγησης από άτομα 17 ετών με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού.

Ο εκπαιδευτής, εξάλλου, θα  εκπαιδευτής βγαίνει εκτός του οχήματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ η διαδικασία της δοκιμασίας προσόντων (πρακτικής εξέτασης) του υποψήφιου οδηγού θα διενεργείται σε δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας (πορεία) εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης του υποψηφίου οδηγού. Εφόσον περάσει με επιτυχία αυτό το στάδιο ο υποψήφιος εξετάζεται στο δεύτερο στάδιο στις υπόλοιπες δοκιμασίες (ελιγμοί κτλ), αλλά σε διαφορετική ημέρα.

Προβλέπεται επίσης πως θα πρέπει να απενεργοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα και όλες οι συσκευές επικοινωνίας, πλην αυτών που καταγράφουν την εξέταση. Οι σχολές οδήγησης θα πρέπει να εγκαταστήσουν μέσα στο όχημα σύνδεση με το διαδίκτυο, ώστε να επιτυγχάνεται η σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Υποδομών, μικρόφωνο και κάμερα που να εικονίζει όλη τη καμπίνα του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα είναι υποχρεωτική η ανάρτηση ανακοίνωσης σε ευδιάκριτο σημείο, που να αναφέρει ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται και η εικόνα και ο ήχος μεταδίδονται στο Κέντρο Ελέγχου.

Συνοδευόμενη οδήγηση για 17χρονους

Μεταξύ άλων προβλέπεται και σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης για νέους υποψηφίους ηλικίας 17 ετών και συγκεκριμένα η εκπαίδευση από εκπαιδευτή, η διεξαγωγή θεωρητικής εξέτασης, η χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου, που να μην έχει κανένα βαθμό ποινής στο point system.

Επιτρέπεται η συνοδευόμενη οδήγηση για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και τουλάχιστον 100 ωρών, οι δέκα εκ των οποίων μία ώρα τουλάχιστον μετά τη δύση του ηλίου. Με τη συμπλήρωση του 18ου έτους θα μπορούν οι υποψήφιοι να εξεταστούν στο πρακτικό κομμάτι, ώστε να τους χορηγηθεί το κανονικό δίπλωμα.

LEAVE A REPLY