Αλ.Τσίπρας: Συγχαρητήρια στον ΣΒΒΕ για την “υπεύθυνη στάση” του στη Συμφωνία των...

Αλ.Τσίπρας: Συγχαρητήρια στον ΣΒΒΕ για την “υπεύθυνη στάση” του στη Συμφωνία των Πρεσπών-Φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. από το 2019

623
SHARE

«Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις» από το 2019 εξήγγειλε απόψε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπεραμυνόμενος παράλληλα της Συμφωνίας των Πρεσπών και συγχαίροντας μάλιστα τον ΣΒΒΕ και προσωπικά τον πρόεδρό του, Αθανάσιο Σαββάκη, για την «υπεύθυνη στάση» που κράτησε δημόσια ο ΣΒΒΕ «αναφορικά   με τη Συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των προοπτικών που αυτή ανοίγει».

Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήδη προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος για το 2019, 860 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από αυτά να δώσει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ». Έκανε., επίσης, λόγο και για μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας υπουργείου Βιομηχανίας, αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου του συνδέσμου, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το περιεχόμενό της υπερασπίζεται με τον  καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον, αποκρούοντας τα επιχειρήματα τόσο για το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας, όσο και για το θέμα της εμπορικής χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας, για το οποίο υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μεριμνά για την προστασία του ονόματος της Μακεδονίας στα ελληνικά εμπορικά προϊόντα, όταν μέχρι σήμερα ήταν απροστάτευτο.

Αναλυτικότερα, αφού έδωσε συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε αναφορικά με τη Συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των προοπτικών που – κατά τον ίδιο – αυτή ανοίγει, πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα. Όσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό, όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια».

Σε αντίθεση με τα εγκώμιά του για τον ΣΒΒΕ, ο κ.Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΕΒ, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα τους δυο φορείς. «Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα», σημείωσε για τον ΣΒΒΕ, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι δεν μπορεί να πω ότι το ίδιο ισχύει πάντα σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΣΕΒ, «η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της πάρα πολλές φορές είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας». Αυτό – πάντοτε κατά τον κ.Τσίπρα – αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ, «στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 19 και του 20, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας».

 

LEAVE A REPLY