Αλ. Χαρίτσης: ”Δεν θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση για την ΕΒΖ” – ”Πυρά”...

Αλ. Χαρίτσης: ”Δεν θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση για την ΕΒΖ” – ”Πυρά” της ΟΕΒΖΕ κατά της διοίκησης της ΕΒΖ

557
SHARE
Sti viomixaniki perioxi tou Kilkis avrio o Aleksis Xaritsis

Σύντομα αναμένεται η εξόφληση του συνόλου των οφειλών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) προς τους τευτλοπαραγωγούς, στους οποίους καταβλήθηκε χθες το 40% αυτών (τα 4 από τα 10,2 εκατ.ευρώ που τους οφείλει η εταιρεία), δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ., Μιχάλη Τζελέπη.

Η εξόφληση σύμφωνα με τον κ.Χαρίτση θα γίνει όταν ευοδωθεί η διαπραγμάτευση της διοίκησης της ΕΒΖ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την πώληση της ζάχαρης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι η νέα μελέτη βιωσιμότητας (σ.σ: που είχε ανακοινωθεί από τη διοίκηση της ΕΒΖ) διεξάγεται από την εταιρεία σε συνεργασία με την πιστώτρια τράπεζα (σ.σ: δηλαδή την Τράπεζα Πειραιώς) και αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Πάντως έσπευσε επίσης να επισημάνει ότι “Δεν θα ωραιοποιήσουμε ωστόσο, την κατάσταση. Το πρόβλημα της ΕΒΖ είναι γνωστό και εξαιρετικά σύνθετο. Αρκεί να πούμε ότι αυτή τη στιγμή έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα 700 σελίδων, με το οποίο παραπέμπονται μέλη παλαιότερων ΔΣ για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Πωλούσαν ζάχαρη με πίστωση χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις για ποσό 52 εκ ευρώ”.

Αναφορικά, τέλος, με τη φετινή καλλιέργεια είπε πως η ΕΒΖ έχει ζητήσει από τους τευτλοπαραγωγούς να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να προγραμματίσουν τη νέα σπορά (προμήθεια σπόρων, φυτοφαρμάκων κλπ).

OEBZE
Με σημερινή ανακοίνωσή της, στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΟΕΒΖΕ) καταγγέλει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Παναγιώτη Καραχάλιο για “απαράδεκτη και προκλητική στάση”, υποστηρίζοντας ότι “αρνείται μετά από αιτήματα της ΟΕΒΖΕ να μας δεχθεί και να μας ενημερώσει για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την συνέχιση της Βιομηχανίας,  χωρίς καμία δικαιολογία”.
“Κατ΄αρχήν εμπαίζει εδώ και πολύ καιρό τους τευτλοκαλλιεργητές – συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΕΒΖΕ – με διάφορα τεχνάσματα και τερτίπια για την καθυστέρηση των οφειλομένων πρός αυτούς, προφασιζόμενος ότι για όλα φταίει η Τράπεζα Πειραιώς και οι μέχρι πρότινος μεσολαβητές της. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τευτλοκαλλιέργεια του 2018 παρότι θα έπρεπε να βρισκόμαστε είδη σε διαδικασία σποράς, παρά την πρωθυπουργική δέσμευση για την συνέχιση της καλλιέργειας και παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας. Αντιθέτως διαρρέουν στον τύπο και αλλού σενάρια για την λειτουργία πιθανώς ενός Εργοστασίου με ελάχιστη παραγωγή, κλείσιμο του Εργοστασίου Σερρών και ξεπούλημα του καθώς και του εργοστασίου Ορεστιάδας.
Στο πρόσωπο του Δ/ντος Συμβούλου βρήκαν τον κατάλληλο διεκπεραιωτή για να μετατρέψει την Ιστορική Βιομηχανία σε Εμπορική εταιρεία και να βάλει ταφόπλακα στην καλλιέργεια και στη συνέχιση παραγωγής Ελληνικής ζάχαρης.
Αλήθεια διερωτόμαστε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επικροτούν αυτές τις πρακτικές από την ορισθείσα από αυτούς Διοίκηση; Αναμένουμε την υλοποίηση της αναγγελθείσας δέσμευσης του Πρωθυπουργού  για την συνέχιση και βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης”.

LEAVE A REPLY