Ανένδοτο αγώνα κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων, ξεκινά η κυβέρνηση

Ανένδοτο αγώνα κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων, ξεκινά η κυβέρνηση

834
SHARE

Ανένδοτο αγώνα κατά του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα δημοσιονομικά έσοδα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.                                                                 

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στην απάντηση της, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου για την ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη Θεσσαλονίκη.                                                                                               

Όπως δημοσιεύει το περιοδικό «Ο σύμβουλος του καπνού» , στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, εντάσσεται, σύμφωνα με την κα Παπανάτσιου και η σύσταση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ), «με σκοπό το συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών στον αγώνα ενάντια στο λαθρεμπόριο των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ)».

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Αγγελική Ματσούκα επισημαίνει πως έχουν δημιουργηθεί εννιά Κινητές Ομάδες Ελέγχου (ΚΟΕ) για την καταπολέμηση των καπνικών προϊόντων ενώ στα τελωνεία χρησιμοποιούνται και οκτώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Επιπλέον, λειτουργούν 14 σταθερά και έξι αυτοκινούμενα ανιχνευτικά συστήματα X-RAY για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (containers) ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την προμήθεια επιπλέον 12 x-rays για έλεγχο δεμάτων.                                                                                                                                 

«Οι κατασχέσεις καπνικών προϊόντων για το 2017 όλων των διωκτικών αρχών της χώρας ανήλθαν σε 470.108.047 τεμάχια και οι αναλογούντες σε αυτά δασμοί ανέρχονται στα 81.828.404 ευρώ», σημειώνει στην απάντηση της η κα Ματσούκα.

Με την σειρά του, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι συνεργάζεται και με ευρωπαϊκές και διεθνείς υπηρεσίες (Interpol, Europol, Olaf κ.λ.π), με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων.                                                                                                                                                                

LEAVE A REPLY