Ανήσυχοι οι επιχειρηματίες για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Ανήσυχοι οι επιχειρηματίες για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

601
SHARE

Προβληματισμός και έντονη ανησυχία διακατέχει τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας με αφορμή την προωθούμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ με τους εξαγωγείς να ανησυχούν ιδιαίτερα για τα εμπορικά σήματα και τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του από προϊόντα που πωλούνται στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος το θέμα «καίει» τις εξαγωγικές επιχειρήσεις κι έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη σύγχυση που ήδη καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς αγορές, καθώς από την πλευρά της γειτονικής χώρας διαπιστώνεται κατάχρηση του ονόματος «Μακεδονία» για μία σειρά προϊόντων, όπως το κρασί, οι πιπεριές και άλλα αγροτικά προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς διενέξεις μεταξύ των διπλωματικών αρχών των δυο χωρών αλλά και συνεχείς δικαστικές παρεμβάσεις.

«Θέλουμε λύση. Τα βόρεια σύνορά μας πρέπει να είναι ανοιχτά για να πραγματοποιούμε εξαγωγές απρόσκοπτα, αλλά πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο ΣΕΒΕ θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του στην επιτροπή που πρόκειται να συσταθεί για τη διευθέτηση πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν από την προωθούμενη συμφωνία, ενώ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μελών του, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια στα εμπορικά τους σήματα το όνομα της Μακεδονίας και παράγωγά του.

«Εύλογο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και προσθέτει: «Η διοίκηση του ΕΒΕΘ δηλώνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η οποιαδήποτε συμφωνία να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει.Η αποδοχή της «Μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας δημιουργούν συνθήκες για την παγίωση του αλυτρωτισμού και την πρόκληση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, είναι εύλογο να εγείρονται ερωτήματα για την χρήση του όρου Μακεδονία και παραγώγων αυτού στα εμπορικά σήματα ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές. Οφείλουμε όμως σε κάθε περίπτωση να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό μία ξεκάθαρη εικόνα για το συνολικό πλαίσιο της διαδικασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να εκτιμήσουμε τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται».

Γκρίζα σημεία

Για περίπλοκη συμφωνία με γκρίζα σημεία κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αναφερόμενο στη συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογο του. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση η εκχώρηση του ονόματος ‘Μακεδονία’ και η αποδοχή της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας συνιστούν μίας πρώτης τάξεως εθνική υποχώρηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσεις ένα πρόβλημα που χρονίζει, ωστόσο η λύση που επιλέχθηκε από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μόνον ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως με τη συμφωνία αυτή ανοίγουν νέες πληγές για τους βορειοελλαδίτες, ενώ παράλληλα μετατρέπεται το σκοπιανό πρόβλημα σε ελληνικό.

«Η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων περί “Μακεδόνα πολίτη” και “μακεδονικής γλώσσας” δεν επιλύουν τα αλυτρωτικά ζητήματα, αντίθετα τα διαιωνίζουν» αναφέρει ο κ. Καπνοπώλης τονίζοντας πως «για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, η λύση, στην τελική της μορφή, θα πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία των ελληνικών επενδύσεων και όλων των ζητημάτων που αφορούν τις εμπορικές χρήσεις των ελληνικών προϊόντων και των επωνυμιών τους, και γενικότερα τις ομαλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που δεν θα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό».

Πικρία…
Θλιβερή εξέλιξη χαρακτηρίζει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.
«Η συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων είναι μία θλιβερή εξέλιξη για την Πατρίδα μας. Γεμίζει με πικρία το Λαό μας και καταπατά την αξιοπρέπεια του αφού δεν σέβεται την ελληνική ιστορία και παράδοση. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί την άποψη του Λαού μας και να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα έρχεται σε αντίθεση μ’ αυτήν. Και εάν αναρωτιέται ας προχωρήσει σε δημοψήφισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

LEAVE A REPLY