Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Ειδομένης-Πολυκάστρου και ανάπτυξη συστημάτων τηλεματικής στον σιδηροδρομικό ΠΑΘΕ

Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Ειδομένης-Πολυκάστρου και ανάπτυξη συστημάτων τηλεματικής στον σιδηροδρομικό ΠΑΘΕ

354
SHARE

Τη χρηματοδότηση τριών νέων έργων για το σιδηροδρομικό δίκτυο, συνολικού προϋπολογισμού 108 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση της γραμμής Ειδομένης-Πολυκάστρου,  εξασφάλισε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης  από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ConnectingEuropeFacility- CEF).

Από το 2015, το Υπουργείο Οικονομίας έχει εξασφαλίσει 1 δισεκατ.ευρώ για την υλοποίηση σημαντικών έργων στους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για  κονδύλια, επιπρόσθετα εκείνων του ΕΣΠΑ, που στηρίζουν την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής. “Στόχος μας – δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης – είναι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή. Συνεργαζόμαστε στενά με τα συναρμόδια υπουργεία  και φέρνουμε πρόσθετους πόρους στην ελληνική οικονομία για την υλοποίηση σημαντικών υποδομών. Με τα 108 εκατ.ευρώ, που εξασφαλίσαμε πρόσφατα, θα χρηματοδοτηθούν έργα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως η κατασκευή της υπόγειας τετραπλής σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια με ταυτόχρονη δημιουργία ζώνης πρασίνου και αναψυχής, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η αναβάθμιση της γραμμής Πολύκαστρο – Ειδομένη. Έργα που καθιστούν τις μεταφορές πιο γρήγορες και ασφαλείς».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

– Κατασκευή της υπόγειας τετραπλής σιδηροδρομικής γραμμής  στην περιοχή των Σεπολίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός  ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η ΕΡΓΟΣΕ και η ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2022.

-Ηλεκτροκίνηση του συνοριακού τμήματος Πολύκαστρο -Ειδομένη, με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ, συνολικού προϋπολογισμού  9,17 εκατ.ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο 2017 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2019.

-Ανάπτυξη συστημάτων Τηλεματικής  κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου Πάτρα -Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΟΣΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός  ανέρχεται σε 3,53 εκατ.ευρώ. Το έργο ολοκληρώνεται στα τέλη του 2020.

LEAVE A REPLY