Αναβάθμιση 85 ελληνικών F-16 αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του

Αναβάθμιση 85 ελληνικών F-16 αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του

539
SHARE

Την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας.

“Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών” αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο Twitter anaf;ereiQ “Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Μιά μεγάλη ημέρα για την ΠΑ”.

Με την αναβάθμιση στον πιο σύγχρονο τύπο, τα F-16 αναμένεται ότι θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν, πλην της Stealth τεχνολογίας, στα ίσια τα F-35. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε συμμετάσχει στην παραγωγή των F-35 και σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχισοτν 100 τέτοια αεροσκάφη, ωστόσο ένα νέο νομοσχέδιο, που κατέθεσε ομάδα γερουσιαστών μόλις προχθές, το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Ουάσιγκτον  αποσκοπεί όχι μόνο να μπλοκάρει τη μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκία, αλλά και να μην επιτρέψει στην Τουρκία να φιλοξενήσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των F-35, προοπτική που θα επέτρεπε τη μεταφορά ενός μεγάλου τμήματος της σχετικής τεχνογνωσίας στη γείτονα.

Την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση 85 ελληνικών αεροσκαφών F-16 , χαιρετίζει επίσης με ανάρτηαή του στο twitter, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κάνοντας λόγο για “μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία”, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Επίσης, συγχαίρει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του.

 

LEAVE A REPLY