Αναπληρωτές: Δεν βρίσκουν σπίτια σε νησιά γιατί δεν είναι… πρόσφυγες! Τους ζητούν...

Αναπληρωτές: Δεν βρίσκουν σπίτια σε νησιά γιατί δεν είναι… πρόσφυγες! Τους ζητούν προκαταβολικά 10 ενοίκια!

1596
SHARE
Αναπληρωτές: Δεν βρίσκουν σπίτια σε νησιά γιατί δεν είναι... πρόσφυγες! Τους ζητούν προκαταβολικά 10 ενοίκια!

Τον δικό τους… Γολγοθά ανεβαίνουν αυτές τις μέρες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι στο «παρά πέντε» ενημερώθηκαν για τον τόπο -προσωρινού- διορισμού τους κι έπρεπε μέσα σε 48 ώρες να βρεθούν από το σπίτι τους στην άλλη άκρη της Ελλάδας για να εργαστούν, για να μάθουν γράμματα στα παιδιά των ανθρώπων που τώρα τους κλείνουν την πόρτα, αρνούμενοι να τους νοικιάσουν τα σπίτια γιατί δεν είναι πρόσφυγες!

Και το κράτος, όπως πάντα, απουσιάζει σφυρίζοντας αδιάφορα, αν και το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Μόνο που φέτος είναι εντονότερο, κυρίως, σε κάποια νησιά για δύο λόγους: ο πρώτος έχει σχέση με την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την παράταση της τουριστικής περιόδου λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που εκτόξευσαν τα ενοίκια στα ύψη, αλλά και λόγω της αύξησης του αριθμού των προσφύγων και των χρημάτων που διατίθενται για τη διαμονή τους μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Για παράδειγμα, στην -κατά τα άλλα- φιλόξενη Σάμο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι… είδος προς αποφυγή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ζητούν εξωφρενικά ποσά για σπίτια -τρώγλες ή για γκαρσονιέρες, καθώς θεωρούν πως αν τον δεν μπορέσουν να το πληρώσουν οι δάσκαλοι και καθηγητές θα το νοικιάσουν σε πρόσφυγες. Μάλιστα κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν το θράσος να ζητούν προκαταβολικά και τα 10 μισθώματα, όσο, δηλαδή, θα διαρκέσει η διαμονή του αναπληρωτή στην κάθε περιοχή, καθώς η διάρκεια της σύμβασής του λήγει με τη λήξη του σχολικού έτους.

«Θέλω προκαταβολή 4.000 ευρώ για τους 10 μήνες που θα μείνετε», ζήτησε με θράσος ιδιοκτήτρια νησιού στο Ανατολικό Αιγαίο για ένα μικρό σπίτι. Κι όταν ο εκπαιδευτικός το θεώρησε υπερβολικό η απάντηση της ιδιοκτήτριας ήταν αφοπλιστική: «Άμα σας αρέσει. Εγώ τόσα θέλω. Θα το δώσω στη ΜΚΟ και θα πάρω 5.000 ευρώ». Και φυσικά ο εκπαιδευτικός αποχώρησε συνεχίζοντας, όπως δεκάδες άλλοι, την περιπλάνηση στους άγνωστους δρόμους του νησιού για να βρει σπίτι για 10 μήνες.

Άλλοι πάλι ιδιοκτήτες ακινήτων κλείνουν την πόρτα σε όσους αναπληρωτές έχουν πάρει μαζί τους και τα παιδιά τους. «Δεν σας το νοικιάζουμε γιατί τα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα σπίτια μας», τους ξεκαθαρίζουν ενώ δεν κάποιοι απαιτούν από τους αναπληρωτές να συνδράμουν οικονομικά στο κόστος των εργασιών που πρέπει να γίνουν σε κουζίνες και μπάνια ώστε να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης στα ενοικιαζόμενα σπίτια!

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση και σε άλλα νησιά όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Κέρκυρα, όπου οι αναπληρωτές δεν μπορούν δεν βρουν σπίτι ούτε για δείγμα, καθώς οι αποδόσεις τις οποίες απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες από την ενοικίαση σπιτιών μέσω των ηλεκτρονικών «καναλιών» κράτησης από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα υψηλές. Έτσι, όσοι εκπαιδευτικοί βρίσκουν, το ενοίκιο που καλούνται να καταβάλλουν αγγίζει το ύψος του μισθού που θα πάρουν. Οι ιδιοκτήτες ζητούν 700 και 800 ευρώ το μήνα για ένα δωμάτιο ή για μια… τρώγλη, ενώ κάποιοι αναπληρωτές τις τελευταίες μέρες κοιμήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στην παραλία, αφού η λύση του ξενοδοχείου είναι δαπανηρή και άκρως απαγορευτική για την τσέπη τους. Και συνεχίζουν να ψάχνουν, «οργώνοντας» τα σοκάκια των νησιών, ενώ από τη Δευτέρα έχουν ήδη αναλάβει τα καθήκοντά τους στα σχολεία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για συνθήκες απαράδεκτες για μια χώρα που θέλει να λέγεται αναπτυγμένη και ευρωπαϊκή. Για μια χώρα που οι… αρμόδιοί της γνωρίζουν πως το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά επιμένουν να ανακοινώνουν τις τοποθετήσεις την τελευταία στιγμή, να αντιμετωπίζουν τους αναπληρωτές ως… έχοντες και κατέχοντες και να μη νοιάζονται για τις μητέρες εκπαιδευτικούς οι οποίες ψάχνουν μέσα σε ένα άγνωστο νησί σπίτι σέρνοντας μαζί τους και τα καρότσια με τα νεογέννητα παιδιά τους…

(Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας)

 

LEAVE A REPLY