Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Μηνύματα αισιοδοξίας από Δραγασάκη, Σταθάκη και Παπανάτσιου

Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Μηνύματα αισιοδοξίας από Δραγασάκη, Σταθάκη και Παπανάτσιου

190
SHARE

Αισιόδοξα μηνύματα για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και της χώρας έσπευσαν – όπως ήταν αναμενόμενο – να απευθύνουν οι υπουργοί της Κυβέρνησης από το βήμα του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή.

“Ο ιστορικός κύκλος των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας φθάνει στο τέλος του. Τόσο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όσο και οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να περάσουμε στη μεταμνημονιακή φάση “, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό και πρέπει να διασφαλιστεί ότι το τέλος των μνημονίων θα είναι οριστικό, “καθαρό”, χωρίς νέα προαπαιτούμενα και ότι  η έξοδος από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία «μας θέτει το καθήκον να σχεδιάσουμε έγκαιρα τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Και στο κέντρο αυτού του σχεδιασμού είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» και η απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι ο παρωχημένος νεοφιλελευθερισμός.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, επιστρέφει ξανά στην ανάπτυξη και το 2017 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% και ακόμα μεγαλύτερους το 2018 και στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με την οποία όπως τόνισε “θα τελειώσουν ως φαινόμενα τα πλαστά φορολογικά παραστατικά”. Για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, επεσήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Πιο συγκεκριμένα: ο εκσυγχρονισμός των τελωνείων θα ξεκινήσει από το τελωνείο στους Κήπους του Έβρου, ενώ το υπουργείο θα φροντίσει να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της περιοχής, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) «αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας πως στόχος είναι μέχρι το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από αυτές. Καθοριστικός παράγοντας στην μετεξέλιξη του κλάδου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η δέσμευση της χώρας στις διεθνείς Συνθήκες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), καθώς και στην αξιοποίηση του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

LEAVE A REPLY