Sunday , 17 May 2026

Αναστολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους κτηνοτρόφους: Έφερε αναστάτωση και διαμαρτυρίες – Για ποιο λόγο

Η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα για την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια έχουν θανατωθεί εξαιτίας της μόλυνσης από την ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον χώρο της κτηνοτροφίας.

Οικονομική «ασφυξία» σε όλους τους κτηνοτρόφους
Σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας αντιδρούν και κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως υποστηρίζουν «η επιλογή να μείνουν εκτός της υπουργικής απόφασης οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα κοπάδια ακόμη δεν έχουν νοσήσει είναι άδικη και άνιση, γιατί και αυτοί βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής… ασφυξίας καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να σιτίσουν τα ζώα τους αλλά και οι υποχρεώσεις σε πιστωτές… τρέχουν, δίχως να μπορούν να εξοφληθούν». Παράλληλα όπως υποστηρίζουν δεν έχουν δοθεί ούτε οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και τα ζώα υποσιτισμένα δεν μπορούν να αποδώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν υπόμνημα ζητώντας από την κυβέρνηση να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης σε όλους τους κτηνοτρόφους είτε έχουν πληγεί από την ευλογιά είτε όχι.

Το μέτρο
Η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αφορά αποκλειστικά όσους κτηνοτρόφους υπέστησαν άμεσες ζημιές λόγω της θανατώσης των ζώων τους. Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για «έκτακτο και στοχευμένο μέτρο στήριξης σε όσους βρέθηκαν σε κατάσταση πλήρους απώλειας εισοδήματος». Όπως είπε ο υπουργός οι πληρωμές βρίσκονται στην τελική φάση, δηλαδή:
-63 εκατομμύρια ευρώ για ζωοτροφές σε εκείνους τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2025 και
-αποζημιώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για ζώα που θανατώθηκαν από τον Απρίλιο 2025 και μετά (μέχρι τον Μάρτιο είχαν καταβληθεί αντίστοιχες αποζημιώσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ), υπενθυμίζοντας ότι οι αποζημιώσεις που δίνονται στους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες (250 ευρώ ανά ζώο έναντι 95 ευρώ ανά ζώο στην υπόλοιπη Ε.Ε.).

Check Also

Πλατεία Αριστοτέλους: «Μεταμορφώνεται» σ’ ένα «ταξίδι ζωής» – Πότε γιορτάζουν οι λαϊκές αγορές τα 97 χρόνια τους με δράσεις και εκδηλώσεις

Οι λαϊκές αγορές γίνονται φέτος 97 χρόνων και γιορτάζουν τα… γενέθλιά τους με την εκδήλωση …