Ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων και λαθρομεταναστών στον Έβρο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη-Σχέδια για...

Ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων και λαθρομεταναστών στον Έβρο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη-Σχέδια για δημιουργία νέων camps

1944
SHARE

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει πλέον η εισροή προσφύγων και λαθρομεταναστών από τον ποταμό Έβρο, οι οποίοι στη συνέχεια έρχονται με ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δομές φιλοξενίας πλέον ασφυκτιούν και οι ΜΚΟ απευθύνουν εκκλήσεις βοήθειας.

S.O.S. από την ΑΡΣΙΣ

Επείγουσα έκκληση για παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες από το Αφρίν της Συρίας απευθύνει, λοιπόν, καταρχάς με ανακοίνωση της η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Σύμφωνα με την Οργάνωση, από τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη με περισσότερες από 650 νέες έκτακτες αφίξεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα Λαγκαδίκια, τη Νέα Καβάλα και τα Διαβατά. Παράλληλα, μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν έρθει πολλοί νέοι πρόσφυγες με μεγάλες και επείγουσες ανάγκες για τροφή και στέγη, μεταξύ των οποίων πολλά βρέφη, παιδιά, έγκυες γυναίκες και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Οργάνωση απευθύνει επείγουσα έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν αχρησιμοποίητα σπίτια στα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες να τηλεφωνούν στο 2310 526 150 (καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα). Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ξηρά τροφή, πάνες, γάλα και κρέμες για βρέφη (νούμερο 1 και 2) και όσοι θέλουν να βοηθήσουν προσφέροντας μπορούν να απευθύνονται στην Αποθήκη 15 στο λιμάνι από Δευτέρα έως Παρασκευή (9 πμ – 5 μμ), στα τηλέφωνα 6934 863 689 & 2310 526150. Επίσης, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν χρηματικά ποσά για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό δωρεών στην ALPHA ΒΑΝΚ στη Θεσσαλονίκη. IBAN: GR57 0140 7090 7090 0200 2009 353 BIC: CRBAGRAAXXX

 «Ξέφραγο αμπέλι» ο Έβρος

Και μπορεί η ΑΡΣΙΣ να κάνει λόγο για πρόσφυγες από το Αφρίν, σύμφωνα όμως με κατοίκους και τοπικά μέσα ενημέρωσης του Έβρου, στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι εισερχόμενοι είναι λαθρομετανάστες και λίγοι μόνο πρόσφυγες από τη Συρία. Μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού από όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά (Νέα Βύσσα, Χειμώνιο, Θούριο, Σοφικό, Πύθιο, Πραγγί) και από την Ορεστιάδα. Ειδικά στο Πύθιο διαπιστώνεται ότι πρέπει μάλλον να έχει εντοπιστεί κάππιο εύκολο πέτρασμα από τους λαθροδιακινητές (Τούρκους και άλλους0, που μεταφέρουν τους μετανάστες και πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες έννατι 900 με 1.000 ευρώ κατά κεφαλή. Στη συνέχεια από την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο παίνουν ΚΤΕΛ και κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Νέα camps

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη κοινή διαπίστωση των εμπλεκόμενων φορέων ήταν η ανεπάρκεια των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας για πρόσφυγες, οι οποίες πλέον ασφυκτιούν και αποφασίστηκε η αξιοποίηση της δομής στην Αλεξάνδρια (Ημαθίας) και η δημιουργία νέας δομής υποδοχής στο Βόλο.

Ο περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, μετά τη σύσκεψη δήλωσε πως  η συνάντηση ήταν τεχνικού χαρακτήρα και πως υπάρχουν τρία σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: άμεση κατανομή των προσφύγων από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου, επέκταση και συμπτύξεις των προσφύγων στις υπάρχουσες δομές και  δημιουργία καινούργιων δομών.

“Οι δομές των Διαβατών και των Λαγκαδικίων – πρόσθεσε ο κ.Ράγκος –  που είναι κοντά στην πόλη μας είναι αυτές που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πληθυσμό αυτή την στιγμή. Είμαστε σε μία συνεχή εκπόνηση σχεδίων για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τον κόσμο και να τους πάμε σε δομές. Κάνουμε οργανωμένες μεταφορές από αυτές τις δομές σε άλλες, όπως στην Αλεξάνδρεια, όπου και αυξήσαμε την δυναμικότητα της δομής κατά 50%. Ανοίξαμε τον Βόλο, οπότε στείλαμε και εκεί κόσμο”.

LEAVE A REPLY