Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των Δώρων από 470.000 δημοσίους υπαλλήλους

Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των Δώρων από 470.000 δημοσίους υπαλλήλους

452
SHARE

Ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση από τους δημοσίους υπαλλήλων των Δώρων και μάλιστα αναδρομικά από το 2013 μετά την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων παραπέμποντας ωστόσο το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση. Πρόκειται για τις περικοπές που έγιναν με το δεύτερο μνημόνιο, οδηγώντας στην οριστική κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων από 1.1.2013.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος και Δημοκρατία, η νέα απόφαση αφορά τουλάχιστον 470.000 άτομα (με ακαθάριστες αποδοχές (μισθός, επιδόματα) ως 3.000 ευρώ) και το ύψος των αναδρομικών από τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας ανέρχεται σε 6.000 ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να ανοίξει νέο γύρο προσφυγών στα δικαστήρια. Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ συνιστά στους εργαζόμενους να υποβάλλουν αίτηση στην υπηρεσία τους έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να διεκδικήσουν τα δώρα με αγωγές.

Η απόφαση αφορά τις εξής κατηγορίες:
-Πολιτικούς υπαλλήλους οι οποίοι που από 10/2011 ως 31/12/2015 υπάγονταν στα ειδικά μισθολόγια και από 1/1/2016 στο ενιαίο μισθολόγιο.

-Όλους τους μόνιμους και δόκιμους υπαλλήλους του δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.

-Υπαλλήλους ΑΔΑ με νομική προσωπικότητα

-Υπαλλήλους ΟΚΑ

-Υπαλλήλους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού

-Υπαλλήλους ΝΠΔΔ

-Υπαλλήλους ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή ΝΠΔΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ

-Υπαλλήλους επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιριών του δημοσίου

-Εκπαιδευτικούς

–Ιατρούς

-Υπαλλήλους γραμματείας δικαστηρίων, εισαγγελιών, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικων γραφείων

-Υπαλλήλους ΤΕΔΚ, ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ

-Ιερείς

LEAVE A REPLY