Αντιδράσεις των επιχειρηματικών φορέων για την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας στην Ελεύθερη...

Αντιδράσεις των επιχειρηματικών φορέων για την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας στην Ελεύθερη Ζώνη του ΟΛΘ

865
SHARE

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί τόσο στους ναυτικούς πράκτορες της Βόρειας Ελλάδας, όσο και στο σύνολο των παραγωγικών φορέων της περιοχής η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ να επισημοποιήσει την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει και την Πύλη 16 του ΟΛΘ, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ  στις 10 Αυγούστου και προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης του ΟΛΘ.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι «το Α’ Τελωνείο εισαγωγών-εξαγωγών Θεσσαλονίκης λειτουργεί με ωράριο για τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 7:30-19:00. Οι προβλεπόμενες διατυπώσεις εξόδου των εμπορευμάτων (είσοδος στην Ελεύθερη Ζώνη) πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) από 6:00 έως 22:00. Εκτός των ανωτέρω ημερών και ωρών λειτουργίας του Τελωνείου, η διεκπεραίωση τελωνειακών εργασιών πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής αίτησης, με δαπάνες και έξοδα του αιτούντος».

Στα …κάγκελα είναι για το θέμα καταρχάς οι ναυτικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης, που είναι οι πρώτοι και άμεσα πληττόμενοι από τη συγκεκριμένη απόφαση. Μιλώντας στο thesseconomy.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης, τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση όχι μόνο με τους ναυτικούς πράκτορες, αλλά συνολικά με τον επιχειρηματικό κόσμο και ότι ακόμα και η ίδια η ΑΑΔΕ αρχικά δεν ήταν σύμφωνη με την κίνηση αυτή της ΟΤΥΕ (Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας) και ζητά την ανάκλησή της  και την επανεξέταση του θέματος. “Ένα λιμάνι όπως της Θεσσαλονίκης που λέμε ότι θέλουμε να είναι “πύλη στα Βαλκάνια”, με τέτοιους περιορισμούς δεν μπορεί να γίνει και μάλιστα όταν στα παρακείμενα λιμάνια της Αλβανίας και της Βουλγαρίας  δεν υπάρχουν περιοριστικοί όροι και δουλεύουν 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο”, τονίζει ο κ.Καμπάκης.

Η διοίκηση του ΟΛΘ, σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, από την πλευρά της εξετάζει προσεκτικά την απόφαση αυτή, η οποία σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της (λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της) δεν μπορεί να είναι επιθυμητή.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με ανακοίνωσή του πριν λίγη ώρα τονίζει ότι η απόφαση αυτή του διοικητή της ΑΑΔΕ να περιορίσει με κάθε επισημότητα τη λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης του Λιμένα Θεσσαλονίκης καθημερινά, από τις 06:00 έως τις 22:00 προκάλεσε  στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση και δυσάρεστη έκπληξη. Επισημαίνει, δε, επιπλέον ότι “με την απόφαση αυτή, εξ αντικειμένου υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως και κάθε προσδοκία για την ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο διακίνησης φορτίων, από και προς την βαλκανική ενδοχώρα. Το ΕΒΕΘ, έχοντας υπόψη τις δυσμενέστατες επιπτώσεις για την οικονομία της περιοχής, στηλιτεύει την ενέργεια αυτή, που έγινε μάλιστα εντελώς αιφνιδιαστικά και δηλώνει ότι θα πράξει το παν,  στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για να την ανατρέψει”.

Νωρίτερα προηγήθηκε ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για το ίδιο θέμα, στην οποία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης, τονίζει ότι “η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αδιαφορεί, για μία ακόμη φορά, για το επιχειρείν καταργώντας με απόφασή της τη νυχτερινή βάρδια στο Α΄ Τελωνείο της Θεσσαλονίκης” και ότι η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τα επανειλημμένα παράπονα που είχαν εκφράσει το ΒΕΘ και άλλοι παραγωγικοί φορείς για την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας που έχουνε πιβάλει στην πράξη οι τελωνειακοί υπάλληλοι από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ σημειώνει επίσης  δεν νοείται Ελεύθερη Ζώνη σε λιμάνι με περιορισμό στο ωράριο του τελωνείου και ζητά την 24ωρη λειτουργία του τελωνείου στην Πύλη 16, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό το λιμάνι της πόλης, που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί μέσω της ιδιωτικοποίησης, μπορεί να είναι ανταγωνιστικό. “Ένα είναι βέβαιο, πως τέτοιου είδους τακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης τρέπουν σε άτακτη φυγή τους εν δυνάμει επενδυτές. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι επιχειρηματίες το “μάρμαρο” για τις αποφάσεις της ΑΑΔΕ και των κυβερνώντων, οι οποίοι για ψηφοθηρικούς λόγους “κλείνουν το μάτι” σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων”, καταλήγει ο κ. Καπνοπώλης.

 

 

LEAVE A REPLY