Αντιδρά ο Δήμος Βόλβης στην επαναλειτουργία του Κέντρου Προσφύγων στο Βαγιοχώρι

Αντιδρά ο Δήμος Βόλβης στην επαναλειτουργία του Κέντρου Προσφύγων στο Βαγιοχώρι

788
SHARE

Ξεκάθαρο και κατηγορηματικό «ΟΧΙ» λέει  ο Δήμος Βόλβης στην επαναλειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βαγιοχώρι, που προωθεί η Κυβέρνηση, λόγω των άθλιων – όπως υποστηρίζει – συνθηκών στο εν λόγω Κέντρο.

Με ανακοίνωσή του συγκεκριμένα ο Δήμος Βόλβης τονίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει και ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, συγκάλεσε για το θέμα έκτακτη σύσκεψη της δημοτικής διοίκησης και των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, ενώ επίσης θα συνεδριάσει εκτάκτως για το ίδιο ζήτημα απόψε (σ.σ στις 8 μ.μ.) το δημοτικό συμβούλιο.

Το εν λόγω Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων είχε δημιουργηθεί πριν περίπου δυο χρόνια, στη συνέχεια απενεργοποιήθηκε και τώρα η Κυβέρνηση προωθεί την επαναλειτουργία του και έχει ενημερώσει σχετικά τη δημοτική αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Άνοιξη του 2016 ο Δήμος Βόλβης είχε συναινέσει στη λειτουργία του Κέντρου, αλλά μετά από δεσμεύσεις της πολιτείας για συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους λειτουργίας του, που όμως δεν τηρήθηκαν  και ακόμη και οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποχωρούσαν διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες φιλοξενίας τους.

“Φαίνεται ότι το πάθημα δεν γίνεται μάθημα για την Πολιτεία. Επιδιώκει να επαναλειτουργήσει ένα κέντρο που κατ’ ευφημισμό είχε τον τίτλο της “φιλοξενίας προσφύγων”, αφού ουσιαστικά ήταν πεδίο εξαθλίωσης και ταλαιπωρίας ανθρώπων. Παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις και διαμαρτυρίες τόσο τις δικές μας, όσο και των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ, οι αρμόδιοι εκώφευσαν προκλητικά. Ακόμα, περιμένουμε να υλοποιηθούν βασικά έργα υποδομής στην περιοχή, ακόμα και ανταποδοτικά, όπως μας είχαν υποσχεθεί επανειλημμένα. Οι πολίτες και ο δήμος Βόλβης, προσπάθησαν φιλότιμα να απαλύνουν το μαρτύριο αυτών των βασανισμένων ανθρώπων, οργανώνοντας συσσίτια, αποστολές ρούχων και τροφίμων, ενώ πολλοί μετέφεραν και φιλοξένησαν στα σπίτια τους οικογένειες όταν έγκυες, λεχώνες, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αντιμετώπιζαν αβοήθητοι τη βροχή, τη λάσπη, την παγωνιά ή ακόμα και τον καύσωνα, πάρα τη φιλότιμη προσπάθεια του στρατού. Η προσφυγική προέλευση του δήμου μας, δεν μας επιτρέπει κατ’ ελάχιστο να αποδεχθούμε την επαναλειτουργία ενός χώρου βασανισμού και εξευτελισμού των προσφύγων. Η αποτυχία επί 1,5 χρόνο, να οργανωθεί ένας αξιοπρεπής χώρος φιλοξενίας προσφύγων, αποτελεί την καλύτερη απάντηση, στο γιατί δεν πρέπει να ξανανοίξει το Βαγιοχώρι”, τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλβης.

LEAVE A REPLY