“Αντισυνταγματική” έκρινε το ΣτΕ την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων στον ΕΦΚΑ

“Αντισυνταγματική” έκρινε το ΣτΕ την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων στον ΕΦΚΑ

1084
SHARE

“Πονοκέφαλο” προκαλεί στην κυβέρνηση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίνεται ως αντισυνταγματική η ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων αλλά και αγροτών στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, την προηγούμενη Παρασκευή, με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά.

Πρόκειται ουσιαστικά για δικαίωση των προσφυγών που είχαν καταθέσει πέρυσι κατά του νόμου 4387/2016 ή αλλιώς, γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου, επιστημονικοί φορείς, έμποροι, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και ιδιώτες.

“Ήταν άδικος ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ανάλογα με το εισόδημα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργος Τσακούμης και σημείωσε πως οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και η υπερφορολόγηση είχαν ως αποτέλεσμα να συρρικνώνουν αισθητά το εισόδημα.

Για δήμευση του εισοδήματος και δεύτερη έμμεση φορολόγηση, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ένας σοβαρός και ανοιχτός διάλογος για την επόμενη ημέρα, σχετικά με τη νέα, αναθεωρημένη νομοθετική ρύθμιση που θα κληθεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του,πάντως, ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε πως προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος, αν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

LEAVE A REPLY