Αξιωματούχος ΗΠΑ: Η Θεσσαλονίκη ο μεγάλος κερδισμένος της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Η Θεσσαλονίκη ο μεγάλος κερδισμένος της Συμφωνίας των Πρεσπών

893
SHARE

Το εγκώμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών έπλεξε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην πόλη για την αποψινή δεξίωση και κοπή Βασιλόπιτας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη Συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε ως “game changer” για την Ελλάδα και ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα λόγω της ανάδειξής τους ως πύλη εξόδου των Δυτικών Βαλκανίων στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με το brand των προϊόντων, ότι οι φόβοι που υπάρχουν σήμερα για τις επιπτώσεις από τη Συμφωνία στα προϊόντα με τον όρο «Μακεδονία» οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης και ότι αντιθέτως οι επιχειρήσεις θα έχουν οικονομικά οφέλη από τη σταθεροποίηση των γειτονικών χωρών. Η δε “Βόρεια Μακεδονία”, όπως αποκαλούσε τη γειτονική χώρα, θα πρέπει να αποδείξει, όπως σημείωσε, ότι μπορεί να βαδίσει το δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, επισήμανε ότι Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο και πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσουν τον ενεργειακό τους πλούτο, ενώ επαναβεβαίωσε το έντονο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τον κάθετο αγωγό Φυσικού Αερίου IGB και την κατασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης της μονάδας επανααεριοποίησης του υγρού φυσικού αερίου και για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον αντίποδα, τόνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης ότι μέρος της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ μαζί με 400 στοιχεία εξοπλισμού από την άσκηση στο Στεφανοβίκειο και από την περιοχή των Βαλτικών Χωρών και τη Γερμανία θα αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε, περαιτέρω, πολύ καλή τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόσο στο θέμα του Μακεδονικού, όσο και στην μη περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, σημειώνοντας ότι και οι ΗΠΑ έχουν σήμερα “challenging relationship” (σ.σ. σχέση που αντιμετωπίζει προκλήσεις, δηλαδή δύσκολη) με την Τουρκία.

LEAVE A REPLY