Απεργία ναυτεργατών στις 3 Σεπτεμβρίου για τις ΣΣΕ με προοπτική κλιμάκωσης –...

Απεργία ναυτεργατών στις 3 Σεπτεμβρίου για τις ΣΣΕ με προοπτική κλιμάκωσης – Σε “αναμμένα κάρβουνα” ο ΣΕΤΕ

595
SHARE

Την παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ενόψει της απεργίας που έχει εξαγγείλει για τις 3 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), προκειμένου όπως τονίζει να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της πρόσβασης των επισκεπτών σε έναν σημαντικό αριθμό προορισμών της χώρας. Επισημαίνει παράλληλα ότι από πλευράς ΠΝΟ υπάρχει προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και όλα αυτά όταν – σύμφωνα πάντοτε με τον ΣΕΤΕ – τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ από την πλευρά της κατά την επικείμενη απεργιακή της κινητοποίηση προτάσσει, όπως ανακοίνωσε, το κυρίαρχο και μείζονος σημασίας θέμα του κλάδου, δηλαδή την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το τρέχον έτος με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις, για τους Έλληνες ναυτεργάτες, χωρίς να υποτιμάται και το υπόλοιπο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας αυτής, που περιλαμβάνει και τα παρακάτω χρονίζοντα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα του κλάδου:

1. Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών Μνημονίων καθεστώς και πλήρη εξαίρεση από τον κοινωνιοκτόνο Ν. 4387/16.

2. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Ν. 4387/2016, απαιτείται η πλήρης απεμπλοκή των ναυτεργατών από τις διατάξεις του, η αντιστοίχιση των ετών ναυτικής υπηρεσίας με τα έτη υπηρεσίας των εργαζομένων στην ξηρά, η καταβολή των εφάπαξ των ναυτεργατών, άμεση καταβολή των συντάξεων, με βάση την νομοθεσία του ΝΑΤ και η παραμονή στο ΝΑΤ της ακίνητης περιουσίας του.

3. Αναστολή του Άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της Ακτοπλοΐας.

4. Συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας – Ιταλίας – Ειδικές συνθέσεις.

5. Απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης ΥΝΑΝΠ για την διενέργεια ενδομεταφορών εμπορευμάτων από πλοία με σημαία τρίτων κρατών.

6. Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες και καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας.

7. Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας.

8. Άμεση διόρθωση της ρύθμισης (άρθρο 6 παρ. 1) του Κανονισμού, με την υπ’ αριθ. 3522.2/08/2013/28.6.2013 κοινή Υπουργική Απόφαση.

10. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τις κατηγορίες πλοίων, για το 2018.

11. Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες.

12. Εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης για το θέμα της στέγασης των Υπηρεσιών του ΓΕΝΕ.

13. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

14. Άμεση υλοποίηση της εξασφάλισης των δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, και γενικότερα των πλοίων της Ακτοπλοΐας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες στην εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών».

 

LEAVE A REPLY