Saturday , 25 May 2024

Απεργία Πρωτομαγιάς: Ποιοι απεργούν αύριο, Μ. Τετάρτη, και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις – Ποιες ώρες… φρενάρει ο ΟΑΣΘ

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει για αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, 24ωρη απεργία εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα. Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν εξαγγείλει ήδη οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στη ΠΝΟ και σε άλλα σωματεία και οργανισμούς.

Απεργούν σήμερα και αύριο οι δημοσιογράφοι
Η ΕΣΗΕΜ-Θ σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες Ενώσεις Συντακτών συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά. Δεν θα κυκλοφορήσουν αύριο εφημερίδες καθώς για σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, έχει προκηρυχθεί απεργία από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Τετάρτης, 1 Μαΐου, όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, φωτορεπόρτερ που εργάζονται στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Αύριο, Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου, από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης, 2 Μαΐου 2024 απεργούν όλοι οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί που εργάζονται στα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜΘ «η 1η του Μάη, σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, δυναμώνει και ισχυροποιεί τη φωνή όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ για: ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση την πρόσφατη διαβεβαίωση της για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στα δημόσια ΜΜΕ και τους εργοδότες των ιδιωτικών ΜΜΕ να καθίσουν στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Χειρόφρενο» τραβούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στις κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά. Όπως ενημερώνουν το επιβατικό κοινό με ανακοίνωσή τους, η πρώτη στάση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και η δεύτερη από τις 9.00 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής Ν1 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Hellenic Train: Αναστολές και τροποποιήσεις στα τρένα
Η Hellenic Train με ανακοίνωσή της ενημερώνει «το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ αύριο, Μ. Τετάρτη θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των τρένων σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού» .Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει αύριο τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:
-Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
-Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια συμβουλευτείτε τα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (https://tickets.hellenictrain.gr/), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών).

«Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια
«Δεμένα» θα παραμείνουν αύριο, 1η Μαΐου, τα πλοία καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε την συμμετοχή της στην κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ. Η απεργία που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά θα αρχίσει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης 1-5-2024, και θα λήξει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών
Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό την 1η Μαΐου 2024. Η ημέρα αυτή δεν συμπίπτει με αργία εντός της Ελληνικής Επικράτειας σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού. Επομένως είναι ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, «τη συγκεκριμένη ημερομηνία τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη για το προσωπικό. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών. Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, τις ίδιες ημέρες, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης».

Οι συναλλαγές θα καταχωρηθούν στα συστήματα την Πέμπτη 2 Μαΐου
Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις τράπεζες την ημέρα της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή την Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 30 Απριλίου ή την Πέμπτη, 2 Μαΐου. Κατόπιν σχετικής οδηγίας της ΑΑΔΕ, κατά την 1η Μαΐου 2024, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δ.Ο.Υ. και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας μας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 2α Μαΐου 2024.

Πότε θα είναι κλειστές οι Τράπεζες
Υπενθυμίζεται ότι τα υποκαταστήματα των Τραπεζών θα είναι κλειστά από τις 3 έως τις 7 Μαΐου λόγω του Πάσχα αλλά και της μεταφοράς της αργίας για την Πρωτομαγιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *